fredag 21 september 2007

2003 Château Sociando-Mallet


Vinmisshandel! Jag minns så väl när vi köpte den här flaskan - liksom jag minns alla andra flaskor - en varm, för att inte säga het dag i Södra Rhônedalen. Som vanligt kan man ju inte låta bli att kolla lite efter vin när tillfälle bjuds, och plötsligt stod den där, en ensam stackars flaska kvar på hyllan. Priset var det inget fel på, ca 270 kr, och trots att jag visste att vi hade en eftermiddag inbokad i Châteauneuf-du-Pape kunde jag inte låta bli att slå till. Termometern stod på 38 grader när vi klev ur bilen, och även om vi med jämna mellanrum körde med AC:n på det kallaste när vi förflyttades oss är jag rädd för att den här stackars flaskan blev ganska misshandlad i värmen. Det har därför känts en tid som att det är dags att dricka upp, även om vinet förstås egentligen är alldeles för ungt. Better safe than sorry.

Korken bekräftar farhågorna - vinet har rört sig ända upp mot öppningen i ett högst ojämt mönster. Färgen är mörkröd och vinet ser ungt ut utan tecken på bruntingering. Doften är varm, mogen och fruktig med inslag av svarta vinbär, rikliga doser grön paprika som många anser vara Sociandos signum, lite rök, jord och tobak samt nyvässad blyertspenna. Doften känns inte alls kokt eller ens väldigt atypisk à la 2003 Ch Marsau utan det doftar helt enkelt klassisk Bordeaux om än från ett klart moget år. I munnen är vinet drygt medelfylligt och fruktigt med faktiskt riktigt läskande syra. Den lite trubbiga dova frukten döljer tanninerna en hel del, men de finns där, redo att kasta sig över en, och stryker man med tungan över gommen är det alldeles strävt. Eftersmaken är lång och sträv med en gnutta koncentrerad bitterhet men ingen alkoholhetta. Under kvällen utvecklade vinet jämnare, mer integrerade kanter på alla sätt och den lilla bitterheten försvann.

Den här flaskan kändes inte defekt alls, men självklart för ung. Kanske kan man anmärka på att frukten ändå saknade lite stuns och friskhet men om det beror på värmeskada eller årgången i sig törs jag inte svara på. Trots det levererade den mycket njutning. Ibland har man tur! En oskadad flaska skulle jag dock låta ligga åtminstone till andra sidan 2010.

2 kommentarer:

Fredrik N sa...

Ni kontrar direkt - kul.

Detta vin hade jag i siktet inför primörsläppet, men icke..

Är det värt att leta efter?

Frankofilen sa...

Vi har inte så stor erfarenhet av Sociando. Några (icke värmeskadade) 2001:or som ligger till sig. Jag vet inte när det såldes en Sociando i Sverige senast, men det syns ju sällan på SB. Det var väldigt gott, och slottet i sig är väl alltid värt uppmärksamhet med tanke på status och andras erfarenheter. Till det här priset skulle jag förstås gärna köpa flera, men generellt är jag inte ännu alltför övertygad om 2003 som årgång. Som jämförelse var 2004 Lascombes godare, samtidigt som det här var ett kliv upp från alla de 2002:or vi provat sista halvåret. Så kortfattat: absolut värt att köpas om man har möjlighet men att verkligen leta efter - det finns ju så många viner. Jäkligt gott men inte helt mind blowing.