lördag 8 mars 2008

2004 Domaine Courbis Cornas Champelrose


Vi går lite på rutin den här helgen som är upphackad av jourande. En halvhjärtad djupdykning i frysen resulterar i en lika halvhjärtad middag på älgfärsbiffar med gräddig kantarellsås. Till detta första bästa Syrah som får följande halvhjärtade notering:

2004 Cornas Champelrose uppvisar direkt efter dekanteringen en sval och hyfsat tät syrahdoft med svarta vinbär, björnbär, lite vanilj, anis, menthol, violer, peppar och lite vedeldad bastu. Ytterligare några timmar i karaff lockade fram en fin örtighet som drog åt tallbarrshållet parad med lite köttigare aromer av rökt korv, på bekostnad av att vinet tappade lite i täthet. Smaken är svalt välbalanserad med fin koncentration och en god och hyfsat lång fast lite gles eftersmak. Snyggt, syrligt och slankt! Riktigt gott till maten, och ett snäpp upp jämfört med senast. Och jag ber om ursäkt för återanvändningen av bilden...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hm... Viltbiffar, gräddiga kantareller och Cornas låter som en rutin jag kunde leva med ;-) Jag kan påminna mig helhjärtade insatser som åstadkommit mindre än så.

Frankofilen sa...

Rätten i sig är jättegod, men lite symptomatiskt för den här helgen när det saknas lite ork och inspiration både för matlagning och vinbloggande blev biffarna rätt torra...och burkkantarellerna var helt ok men inte som egenplockade... ;-)
Måste leta efter ett nytt recept för färsen till nästa gång.

finare & vinare sa...

Skorpsmulor i viltbuljong, ett helt ägg, och med hälsning från de saliga farmödrarna, en skvätt grädde. Det brukar göra susen när det vankas älgfärsbiffar!
Varför inte lägga upp ett stash med torkade kantareller? De är verkligen användbara! Kul att höra att Champelrosen är på gång - vi måste ge den en ny chans...

konjären sa...

Jourtjänst och beredskap utgör allvarliga hot mot ett anständigt vinnjutande. Ser ut som om ni lyckas hantera det ganska väl...!

Frankofilen sa...

Tackar för inspirationen F&V - passade på ägget och grädden gick till såsen så det var kanske inte så konstigt att det blev lite torrt. Däremot kom jag ihåg att ha i lite krossade enbär, det funkar utmärkt med viltsmaken tycker jag. Prova gärna Champelrose igen, åtminstone den här flaskan överraskade positivt!

Konjären - jag skall egentligen inte klaga då det är K som tillbringat större delen av dygnet på sjukhuset och blev inringd igen igår kväll när vi skulle lägga oss. Men visst blir helgen rätt så rumphuggen.