måndag 17 mars 2008

2003 Château de la Negly La Falaise


Vi testar ännu en nolltrea från Languedoc. För lite bakgrund kring denna producent, var god se posten om den fenomenala nollettan.

Den ganska täta blåröda färgen har en liten dragning åt brunt och vattenklara kanter. När man sticker näsan i glaset möts man av en varm och lite stickig doft av mörka bär och körsbärslikör, fikon, lakritskola och mörk choklad, garrigue, lite grillat kött och en svalka av menthol som i Vicks halstabletter. Det finns också några ännu mörkare lite brända toner av asfalt och tusan vet om det inte är nu man skall dra till med både nedsmält bakelittelefon och "scorched earth"? Smaken är fyllig och kryddig, munkänslan rund, varm och ganska mjuk med rätt så låga men inte obefintliga syror. Vad som tyvärr drar ned helhetsintrycket är eftersmaken som dels har lite russinvarning men som också är lite bitter och besk med en brännande alkoholförnimmelse; något som dessutom förstärks ju närmare rumstemperatur vinet kommer.

Om jag blint ville placera nollettan i norra Rhônedalen så tycker min hjärna att det här snarare hör hemma i södra. Eller varför inte i Languedoc, det är väl dags att börja associera dit någon gång också. Jag har ingen aning men undrar om inte grenachekomponenten är något större än sist. Det här är absolut gott, men tyvärr lite märkt av den varma årgången, och inte alls lika bra som den underbara nollettan. Men heller inget magplask och jag tycker La Negly har gjort bra ifrån sig med tanke på förutsättningarna. Jag har stora förhoppningar på nollfemmorna som ligger till sig lite.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som ett vin i min smak. En snabb sökning i SB visar dock att det bara finns en stackars flaska kvar av 2005 i Gbg. Får väl njutas by proxy då...
/JW

Frankofilen sa...

Men håll ögonen öppna, Divine brukar få hit varje årgång antingen i BS eller som tillfälligt släpp. Chansen kommer säkert igen, och det går säkert att ordna att du får smaka nollfemman...men det verkar kanske väl ung för tillfället ;-)
Vi ses imorgon!

Krug sa...

Krug gillar Negly, han tycker att det är ett strålande vin, men har på tok för få flaskor. Närmare bestämt inga. Ytterst kränkande och det är någonting som verkligen måste åtgärdas!