söndag 17 juni 2007

2001 Château de la Negly La Falaise

Negly har anor från 1860 men det är framför allt sedan 1992 då Jean Paux-Rosset tillsammans med vinmakaren Claude Gros tog över som kvaliteten har nått nya höjder. Man använder sig av hela boken av modern vinmakande: avlövning, noggrant inväntande på fysiologiskt mogna druvor, handskörd, noggrann sortering och ny ek. La Falaise är en av de billigaste cuvéerna och glädjande nog har de senaste årgångarna passerat Systembolaget, även om just den här flaskan är inköpt i Frankrike för drygt 140 kr. 60% Syrah, 30% Mourvèdre och 10% Grenache.

Färgen är ogenomtränglig mörk purpur. Doften är mycket stor, läcker och explosiv med ett myller av aromer: lakrits, björnbär, blåbär, gröna oliver, menthol, tallbarr, svarta körsbär och halva kryddhyllan: vitpeppar, kryddpeppar, anis, timjan och lagerblad. Wow, vilket tryck! I munnen är vinet fylligt med stor koncentration av riktigt härlig frukt med mörka bär, kryddor och gröna oliver. Samtidigt finns det fina syror som balans. Tanninerna har mjuknat även om de skänker en viss välgörande ryggrad tillsammans med mat. Eftersmaken är lång och god utan alkoholhetta.

Herregud, så gott! Blint hade jag gissat på en riktigt bra Nordrhônare i en varm årgång (2003?), det känns som om Syrah verkligen dominerar. Den här flaskan sjöng verkligen ikväll för att använda en anglocism, mycket bättre än senaste flaskan som dracks för något år sedan, men även bättre än 2003:an som visserligen var väldigt god men inte på den här nivån. Priset i Sverige har sakta men säkert krupit uppåt senaste åren, men är 2005:an lika bra så är den fortfarande väldigt prisvärd. Tyvärr var det här vår sista flaska av denna årgång.

3 kommentarer:

Swedish sa...

La Negly ska ju vara en utav topparna i Languedoc, har dock bara smakat en enklare variant. Det är väl dom som gör "Porte du Ciel" och "Clos des Truffiers" också? Tror farsan har smakat "Clos des Truffiers" någon gång, får fråga honom om kommentarer

Frankofilen sa...

Du har helt rätt, "La Porte du Ciel" och "...Truffiers" är deras prestigecuvéer och kostar därefter. Jag har aldrig sett skymten av en flaska men skulle gärna prova ;)

Zwampen sa...

Är ni intresserade av dessa viner så brukar vinfirman Divine ha dom i sitt sortiment.Förutom dessa som ni har nämnt så gör dom även en billigare rackare vid namn "La Cote" som är kanon,priset på den brukar ligga under hundralappen.
Med vinliga hälsningar
Zwampen