lördag 9 juni 2007

Z004 Zind

Ett sketet Vin de Table för 150 spänn -vad är haken? Haken är en av världens bästa producenter, Domaine Zind-Humbrecht, som mitt i ädel Grand Cru-mylla i självaste Clos Windsbuhl har några gamla stockar Chardonnay och Pinot Auxerrois. Hade man gjort en crémant d'Alsace hade allt varit frid och fröjd, men nu handlar det om ett stilla vin på i Alsace förbjudna druvor varför man är tvingad att använda VdT-beteckningen, vilket också innebär att man inte får ange årgången som därför finurligt skrivs Z004. Man har tillverkat det här vinet ett par år, men denna årgång är den första när man uteslutande använt frukt från Clos Windsbuhl varför vinet sägs vara bättre än vanligt. Ibland har man haft lite Pinot Gris i blandningen, men detta år handlar det om 70% Chardonnay och 30% Auxerrois om jag är rätt underrättad.

Färgen är blekt gul med lite gröna reflexer. Doften är frisk med jästiga övertoner. Det finns allehanda citrusfrukter; citron, lime men även en mineralitet med våta stenar och ostronskal som för tankarna till Chablis, dessutom lite grönare vegetabila toner (grön sparris ser jag att Finare vinare har hittat och det stämmer nog). I munnen är vinet friskt med rejäla syror och citrusfrukt innan allt avslutas i en frisk angenäm grapebitter ganska lång eftersmak. Man fortsätter att salivera långt efter man svalt, vilken apéritif! Fungerade utmärkt både till en amuse bouche på pilgrimsmussla och till förrätten på färsk grön sparris med parmesan, blev dessutom än bättre efter någon timmes luftning.

Det här vinet hade jag tänkt hoppa över, man kan ju inte hugga på allt intressant som passerar Regeringsgatan, om det inte varit för Finare Vinares lyriska recension. Tack för tipset! Liknelsen vid champagne fast utan bubblor är både pricksäker och genial.

Inga kommentarer: