söndag 10 juni 2007

2006 La Source de Vignelaure


Vi fortsätter att prova sommarens roséviner, denna gång denna flaska från välkända Château Vignelaure, appellation Coteaux d'Aix-en-Provence. Hans Artberg utnämnde denna till bäst i test och honom lyssnar iallafall jag gärna på. Druvsammansättningen är lite ovanliga Syrah, Grenache och Cabernet Sauvignon.

Färgen är läckert blekt laxrosa. Doften är frisk och aptitretande med inslag av citron, lime, jordgubbar, örter och skumgodis. I munnen är vinet fräscht och läskande med citrus och röda bär parade med fin syra innan allt avslutas i en typiskt örtbitter eftersmak. Mycket gott!

Det här vinet handlar mer om friskhet och lite mer nedtonade nyanser än tex Château D'Aqueria som är tyngre i gumpen med kraftigare färg och frukt men också mer alkoholkänsla. Jag gillar båda stilarna, men vi faller pladask för denna läskande fräscha sydfransos som bjuder svalka som en pust av le mistral i den varma sommarkvällen. En kandidat till årets bästa rosé!

2 kommentarer:

finare & vinare sa...

Vad kul, det låter som mitt i prick för oss också. Beställningen ligger redan inne! Guigals CdR Rosé och Jaboulets Parallel "45" Rosé måste ju också prövas inom det snaraste....

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Jaboulet tycker jag tyvärr verkar vara på dekis sedan några år (Raymond Roure 2003 är kanske undantaget) och deras röda Parallel 45 är inte så värst kul men jag skall kolla upp rosén. Både den och Guigals Rosé står som 2005 i BS - har ni fått flaskorna och är det 2006 som levereras?