söndag 17 juni 2007

Terrenos Vinotek

När barnen somnat efter middagen lämnade vi dem åt mina föräldrar och slank in på Terrenos Vinotek en stund mest för att njuta av möjligheten till barnvakt och känna oss som vuxna människor som gör vuxna saker för en stund. Några korta halvkoncentrerade intryck ur minnet av vinerna vi provade:
2004 Francois Mikulski Pommard var en trevlig ung Bourgogne med härlig primär doft av jordgubbe, lite stall, körsbär och kryddor: kanel, ingefära, kryddnejlika och lite malört. I munnen var vinet slankt och svalt med lite gles frukt och ganska kort men klart god eftersmak. Trevlig och god men inte superbra. 2004 Cape Mentelle Cabernet Sauvignon Merlot var först ut av några Bordeauxblandningar. Relativt stor varm doft med svarta vinbär, körsbärslikör, grön paprika, vanilj och ekig gräddkola följdes av en fyllig, varm smak med väl tydlig ekprägel som mynnade ut i ett ganska kort lite eldigt slut. Det enda vin som blev sämre i glaset. Sedan följde 1999 Joseph Phelps Insignia med rund varm doft som kändes ganska merlotpräglad: plommon, svarta vinbär och lakrits. Inga stalliga aromer, men drickfärdigt och mjukt med god, ganska lång eftersmak och viss elegans. Det var roligt att jämföra med 1998 Château Palmer som bjöd på klassisk Bordeaux-doft med begynnande mognad: tydliga hästaromer inbäddade bland de sedvanliga tonerna av cassis, blyerts, jord, menthol och plommon. Doften kändes både större och mer distinkt än Insignian. I munnen var vinet fortfarande ganska strävt, klart slankare, men med trevlig koncentration och längd. En riktigt god Bordeaux, och min favorit även om K föredrog Insignian. Avslutningsvis smakade vi 1998 Château d'Yquem som bjöd på en simmig, oljig upplevelse med en rejäl dos Karlssons klister, aprikoser, honung och lite citron. Kul eftersom det var vår första d'Yquem, och ett riktigt gott vin, men den här årgången är knappast den största, och även om vinet var alldeles för varmt så har vi druckit bättre Sauternes som vi minns det. Sammanfattningsvis en riktigt trevlig stund, och kul att prova de här vinerna som var riktigt goda och bra, men inget av dem var jorden-skakar-klockorna-stannar-bra trots deras ikonstatus.

PS. Kunde inte låta bli att kolla upp priserna på vinerna när vi kom hem. Skrattretande är väl rätta ordet och jag lär inte rusa till SB för att beställa vare sig Insignia (1200 kr) eller Palmer (1090 kr).

2 kommentarer:

Magnus sa...

Jag måste säga att jag är imponerad av att de numera har viner som Palmer, Insignia och d'Yquem i sina kranar. Dessa är helt klart mer intressanta viner än de som fanns att smaka när jag var där sist. Dags för ett nytt besök.

Frankofilen sa...

Vi blev också lite överraskade att de hade så bra viner, kul. Det är ju rätt små slattar man får för ett tryck men det räcker gott för att skapa sig en uppfattning om vinet. Vi tyckte nog d'Yquemen var mest prisvärd trots det högsta priset (95 kr) eftersom det räcker med en så liten smutt för att man skall vara nöjd. Palmer hade jag gärna druckit ett helt glas av.