torsdag 21 augusti 2008

2006 Marchesi di Gresy Monte Aribaldo


Dolcetto brukar lämpa sig väl för vardagsnjutning. Kvällens bekantskap är inget undantag. 2006 Monte Aribaldo är ungt blåröd i glasen. Som vanligt får man en fruktig, tillgänglig och öppen doft som utan att tveka går hela vägen redan på första daten. Här behöver man inte fundera över lagring eller jobbiga tunnlar, allt blottas efter hand. Först finns saftiga inslag av hallon, körsbär och tranbär. Under nästa lager kommer tobak, örter och lite tomatplanta. Längst in hittar man lakrits, dammig jordighet och allra sist en gnutta rått kött. Lyckligtvis ingen sweaty jockstrap action.
Skön munkänsla med fin fräschhet och salivframkallande lingonsylighet. Bra längd som avslutas med en knyck av örtig bitterhet, så vanligt hos Dolcetto. Mycket tillfredsställande till maten.

3 kommentarer:

Vinös sa...

Bra beskrivning! Håller helt med om syrorna och den markerade bitterheten i eftersmaken. Men, när vi testade det några gånger i våras upplevde vi i samtliga flaskor en svag rest av kolsyra. Kände du något sånt?

Anonym sa...

(A:) Provade detta vin i maj och juni, båda flaskorna köpta vid samma tillfälle. Håller oxå med om syrorna men framför allt Vinös notering om kolsyra. Jag hade mycket kolsyra i framför allt första flaskan vilket gjorde att jag bestämde mig för att inte köpa fler flaskor.

Andra flaskan dracks över tre kvällar (stod på köksbänken med korken i flaskan) och vinet blev noterbart bättre kväll för kväll, dock inte så bra att köpstoppet hävdes.

Frankofilen sa...

Jag märkte ingen kolsyra eller sprits över huvudtaget. Men visst blev vinet bara bättre och bättre under kvällen.