fredag 26 juni 2009

2006 Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Spätlese


Jag börjar mer och mer inse att man inte skall stirra sig alldeles blind på årgångar. 2006 verkar ha varit minst sagt problematisk i Tyskland, men på många håll framhålls ändå vinerna från Fritz Haag som riktiga sinkaduser. Både Wein-Gourmet och Gault Millau har strött lovord, och David Schildknecht drämmer till med 94 poäng och låter kvällens vin breda ut sig över nästan hundra ord som avslutas med "just don’t miss a chance to drink this astonishing value". Inte illa av Oliver Haag som tog över efter pappa Wilhelm i och med nollfemmorna, men så har han ju praktiserat hos både Dönnhoff, Karthäuserhof och Wegeler.

2006 Fritz Haag Brauneberger Juffer Spätlese är blekgul med silvriga inslag. Doften har lämnat den allra mest druvigt nyjästa aromatiken till förmån för en antydan av petroleum bakom den oljiga mineraliteten. Inte så mycket Piggelin som vita nashipäron och persikor, tillsammans med lätta citrustoner och lite honung. Snygg blommighet där även några av de gröna stjälkarna kan anas, och så ett nötigare, köttigare inslag som även rymmer en antydan av kryddighet med kardemumma. Doften är elegant, mångfacetterad och riktigt stilig.

I munnen bjuds på en hel del tyngd och nästan lite simmighet. Sötman känns ganska väl tilltagen även för en spätlese, men balanseras med sedvanlig tysk precision av syrorna, även om de sistnämnda kanske inte är de högsta man smakat. Honung, päron, citrus och ananasspad hänger kvar riktigt länge tillsammans med slösande doser småsalt mineralitet. Det är omöjligt att inte smacka och slicka sig om läpparna efter varje klunk.

Lite för sött för att vara den perfekta apéritifen, men på egen hand i den ljumma sommarkvällen är det alldeles, alldeles underbart. (91)

PS. Nollsjuorna finns tillgängliga i BS för närvarande. De går nog inte heller av för hackor.

3 kommentarer:

Winepunker sa...

Jag har dissat '06 till den milda grad, men just detta vin är läckert. Vinerna med sötma verkar ha klarat sig bättre och saknar ofta den bittra tonen som jag tycker är så störande i '06.

Frankofilen sa...

Jag har druckit alldeles för få nollsexor för att egentligen ha en åsikt, men här blir det tummarna upp. Och nollsjuorna är beställda.

Vinarskalle sa...

Låter trevligt. Har ett par Juffer Sonnenuhr Spätläse 06 som ligger och väntar och de borde åtminstone inte vara sämre.