söndag 11 oktober 2009

2002 Jean-Marc Brocard Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre


Undrar hur många krabbor som inhandlats av oss vinbloggsläsare den här helgen egentligen? Tanken var att låta Brocard få lägga en straffspark mot skaldjuret. Kombinationen av toppenår och toppenläge borde kunna göra jobbet, åtminstone i grenarna syror och mineraler. Tji heller. Den här flaskan var så fullständigt praktkorkad bortom all vett och sans att det räckte med att vistas i dess närhet när korken drogs ur för att ställa diagnos. Rakt ner i slasken, så var det med den blogglusten. Eftersom det är mer än tre år sedan flaskan inhandlades och monopolets returrätt upphört att gälla borde ni väl egentligen få läsa om hur jag kontaktat producenten och skickat innehållet i flaskan över halva Europa. Istället läser jag den här posten ett par gånger till...

PS. Öl är också rätt okej till krabba...

8 kommentarer:

Martin W sa...

Svininfluensan har det skrivits kilometervis om - men om denna har jag bara hört talas om. Epidemin med korkade flaskor finns inte på några löpsedlar alls om - märkligt nog.

Av två utdragna korkar denna helg var fel procenten 200%. Två fel av två möjliga. Kul det här! (på sistone har jag dragit nitlott väl ofta, vågar snart inte öppna någonting med kork i mynningen)


Emrich-Schönleber Fühlingsplätzchen Riesling var bara lite sådär diskret korkad. Bara en störande antydan. Det mesta försvann vid luftning. Om det var första gången jag drack vinet kanske jag inte reagerat och bara avfärdat vinet som tråkigt?

Orlando Obrigos Barbaresco var så korkad att jag inte ens ville använda den som propplösare.

Kul att samla på korkar som minnen - visst - men priset för detta är inte i paritet. Alls.

Niklas Jörgensen sa...

MartinW och Frankofilen; för guds skull! Skicka ett mail till importören, eller producenten. Bara så eländet uppmärksammas!

Laffen sa...

Alltid lika frustrerande med korkskadade viner.. Inte för att strö salt i såret, men drack min näst sista flaska av detta vin i somras - och det var en av de mest klockrena Chablis-upplevelser jag haft. Jag var lite tveksam till vinet för några år sedan, men källarlagringen hade gjort underverk..
/Laffen

JanneS sa...

Tråkigt med kork:-(
Synd att slå ut i slasken. Även efter mer än tre år så tror jag att chanserna att du fått en ny, 2007a som de har nu, hade varit goda. Mycket kan man tycka om SB men deras returpolicy är mer än generös. Jag har aldrig varit med om att de haft nån invändning. Ibland verkar det nästan som att de blir glada för att man bryr sig tillräckligt för att komma tillbaka med en reklamation.
Kör inte Brocard med kapsyl på sina Premiere Crus numera? Eller tänker jag på Laroche nu?
Mer skruvkork åt folket!
/Janne

Anonym sa...

"Mycket kan man tycka om SB men deras returpolicy är mer än generös. Jag har aldrig varit med om att de haft nån invändning. Ibland verkar det nästan som att de blir glada för att man bryr sig tillräckligt för att komma tillbaka med en reklamation."

Det beror på att så fort du lämnar in en flaska i en systembolagsbutik så går det iväg en reklamation till importören.

JanneS sa...

Aber natürlich!
Bolaget tar ingen del av risken, och vi som konsumenter behöver egentligen inte göra det heller.

Mårten sa...

Tråkigt med korkskador ffa när man har sett fram emot något trevligt, det suger musten och lusten av tillfället. Niklas J har rätt i att det måste uppmärksammas och påtalas hos importör/leverantör om den ej omfattas av SB returpolicy. Jag kommer hädanefter reagera direkt. Öppnade en Ornellaia 01 för ett par månader sedan som var helt korkad,Suck!! Mvh Mårten S

Frankofilen sa...

Janne - det är möjligt att det hade gått att reklamera flaskan i butik, slaskhällningen var en latinsk impulshandling i ren ilska.

Niklas - varenda producent och importör är väl egentligen medvetna om problemet, men visst borde man kanske kontakta dem. Lite ironiskt egentligen att tanken var att Brocard skulle få en chans till upprättelse. Jag har varit besviken på hans viner ett par gånger och har i stort sett slutat att köpa dem till förmån för andra producenter av Chablis. Köplusten ökar ju inte direkt av sådant här, även om det förstås inte är Brocard som gjort korken.