lördag 31 oktober 2009

2005 Château de la Negly La Falaise


2005 La Falaise är som en påse lördagsgodis för vuxna: lakrits, kaffekarameller, vaniljfudge och chokladpraliner trängs tillsammans med allsköns mörkfrukt, och så lite kirschlikör sprinklad på toppen. Örterna skvallrar om det sydfranska ursprunget; eneträt skyller jag på barriquerna och de femtio procenten syrah. Doften är utåtriktad och modern av internationellt snitt, och vållar viss kontrovers runt bordet efter den väldigt animaliska 2007 JL Chave "Mon Coeur" som serverats före.

Smaken bjuder på en tät matta av mogen mörkfrukt. Munkänslan är rent av krämig, samtidigt som här finns syror som balanserar. Lite flörtigt och fjäskigt och som vanligt med Negly får man en känsla av ganska hög extraktion och ett rejält jobb i vinkällaren. Inget fel i det, det här är proffsigt och snyggt med siktet inställt på tidig njutning. Tanninerna är snälla, och även om vinet fortfarande känns lite primärt är känslan att man absolut inte gör bort sig om man njuter det ungt på frukten. Eftersmaken har bra längd, en snyggt maskerad alkohol, och en ombjudning av doftens kirschiga grenacheinslag. Kanske inte ett vin som berör på djupet, men tvivelsutan riktigt gott. (90)

4 kommentarer:

beavermaster sa...

Trevlig läsning, blev riktigt intresserad av denna vätska. Skall försöka få tag på den då systemet åter kan trolla fram den.

Frankofilen sa...

Annars är det nog bara att vänta på att Divine lanserar nollsjuorna. De borde komma vad de lider och kan nog vara något extra...

Jens sa...

Öppnade idag sista flaskan av 05an - ett underbart vin med fyllighet mjuka tanniner och lång eftersmak. Mycket kryddigt, körsbär och mörk choklad. Mycket vin för pengarna! 2010an är redan inhandlad, men jag tycker den ska ligga minst 5 år för att tanninerna ska bli lena. Languedoc presterar bra!

Frankofilen sa...

Kul med feed back så här några år senare, Jens. Har inte smakat Negly senaste årgångarna.