torsdag 8 oktober 2009

2004 Alain Graillot Crozes-Hermitage


Se där, lite guldkant på torsdagen. Konsum har rea på älgfärs, och redan i butiken ser jag biffar med svartpeppar och krossade enbär framför ögonen. Kantarellerna till såsen tar vi från höstens skörd i frysen. Enbär, vilt och svamp - visst blir man sugen på syrah?

2004 Graillot Crozes-Hermitage är riktigt fin! Från den stiligt rubinröda, helt transparenta färgen till den läckert parfymerade doften. Röda bär som hallon och vinbär trängs med kött och tjärat virke, och så snygga kryddor av allehanda slag. Håll med om att kombinationen hallon-lakrits har en förmåga att skicka upp mungiporna varje gång? Garriguen finns på plats, tillsammans med blommor och alla deras stjälkar. Nej, nollfyrans grönhet lär väl aldrig försvinna helt.

Smaken är slank, syrlig och lagom asketisk till den gräddiga kantarellsåsen. Det är knappast det tätaste vin Graillot någonsin gjort, och visst finns en del stjälkiga gröna inslag, men samtidigt älskar jag munkänslan och alla dess balanskonster. Det känns som att alla komponenter sitter på rätt plats och frukten verkar ha lagt sig till med lite mer rondör kring midjan sedan sist vi smakade för två år sedan. Eftersmaken är lång och laktristonad med ypperlig mineralkänsla och precis rätt doser kärvhet och malörtsbitterhet för att brottas med älgen. Och precis lagom doser fransk bondskhet i den annars tämligen eleganta helheten.

Man kan säkert krama ur en del ytterligare positiv utveckling om man lugnar sig något, men sitter man på många flaskor är det inte fel att börja dricka nu. Vinet tycks vara i början av något riktigt bra. Ett gott och harmoniskt glas. (89-90)

10 kommentarer:

konjären sa...

Tack för en preview! Jag har gått och klappat på mina -04:or och väntat, rädd för Syrah-tunneln... Jag sitter på några 2004-2005-2006 - har du någon idé om man bör dricka sig fram i kronologisk ordning eller kasta om åren? Kan 2005 vara mer snabbmognande än 2004?

Frankofilen sa...

Alltså, med kännedom om dina preferenser så kan du nog lugnt låta nollfyrorna ligga ett tag till ;-)

Men inte var det någon tunnel här inte. Jag tror främst det är nollfemmorna som kan begrava sig riktigt ordentligt, det är åtminstone den överlägset mest respektingivande årgång jag smakat som ung av de du nämner. Så skall man förenkla gissar jag att 2004-2006-2005 är en bra turordning. Men har du lådvis är det förstås bara att experimentera...

Gabriel sa...

Jag drack också det här vinet för någon vecka sedan och var minst lika positiv som du. Doften var härligt öppen och vinet börjar nosa på andra-bouqueten, ett härligt stadium för Syrah tycker jag. Sedan tycker jag att det finns en fin koncentration i frukten; den är inte bred, men lång. Ingen tunnel i min flaska heller.

Han kanske får rätt ändå Kronstam, det kanske är en hundra-poängare ;-)

Frankofilen sa...

"inte bred men lång" är en bra beskrivning. Jag tycker det har tillkommit lite välbehövlig rondör på bara några år, och så en härlig balans. Vinet ligger absolut och nosar på "outstanding".

anders wennerstrand sa...

Jag har druckit ett par nollsexor på sistone med stor behållning. Inte mer tunnel än vi alla är i så här års. Fin text om älgbiffarna.

Tavastgatan sa...

Drack också en 04 härom veckan och delar dina intryck. Det har hänt en hel del positivt sedan den släpptes, men det återstår en hel del till Kronstam et als monumentala hyllning. Hur detta vin kunde vinna över Guigals och Chapoutiers topviner är ett stort mysterium, eller hur?

Anonym sa...

Bara jag som tycker att vinet smakar tvål? Med en touch av vin?

MVH Hammerhead

Frankofilen sa...

Hammerhead - visst finns det parfymerat inslag i doften, men tvål var inte det första jag associerade till. Det omdömet brukar jag reservera för Gewürztraminer ;-)

Tavastgatan - håller med om att 100 poäng känns rätt avlägset även om vinet är väldigt gott.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Frankofilen sa...

Hmm, jag tar bort den här kommentaren nu. Importören mailade några minuter senare i samma ärende. Jag har fortfarande inte fått svar på min fråga i svarsmailet om det var han som lite väl entusiastiskt postat anonymt om 2007 Domaine des Entrefaux. Om du anonym känner dig förfördelad får du gärna posta igen. Vindiskussioner är alltid välkomna. Ett tips är att registrera sig på Blogger för att få en signatur.