fredag 9 oktober 2009

2004 Château D'Aiguilhe


Det blir återseende av ett semestervin ikväll. 2004 D'Aiguilhe charmade oss svårt i den ljumma bordeauxkvällen i somras. Frågan är hur det smakar en mörk oktoberkväll på hemmaplan?

Jo tack, ganska bra. Fast det är egentligen först efter några timmar i öppen flaska som det verkligen klickar. Direkt efter uppkorkandet finns här nämligen mer än lovligt mycket smågodis: fudge, vanilj, smörkola, och så en frukt direkt från syltburken på det. Nej, det här är nog inget vin som får väldigt saknade vinnördar att brista ut i Shakespeareparafraser. Men likväl doftar det Bordeaux, speciellt när en del av godispåsen blåst bort och en mer distinkt ton av cederträ och tobak letat sig in. Det är väl fortfarande ingen runt bordet som tycker att fatbehandlingen är för diskret, men alla applåderar vi den nyfunna men relativa elegansen.

Smaken är ganska fluffig med en massa frukt och fat. "Lite högljutt och rättframt som en blockbuster", fast i en årgång som kanske mer lämpade sig för klassiska stilstudier. Rätt mycket hull och rätt lösa kanter, även om den ganska långa avslutningen också nyper till rätt bra. Jag gissar att en del av snörpet kommer från faten. Mineralkaraktären i svansen hamnar på pluskontot, och syrorna är det sällan några större fel på i Bordeaux. Balans kan bordelaisarna fixa till i sömnen. Det här är gott, men tämligen modernt och inte urtypiskt. För min del handlar det mer om en fråga om humör än stil, men med en prislapp under €16 blir invändningarna väldigt få. (88-89)

2 kommentarer:

Ezra sa...

Under 16€, hmm, då är det klart bra! Var?

Frankofilen sa...

Hej Ezra,
det här var en flaska som följde med hem i somras och priset var alltså i butik på plats. Fast enligt wine-searcher finns det för €17-18 hos en mängd tyska handlare om man är intresserad.