lördag 18 december 2010

1997 La Rioja Alta Gran Reserva 904


Ibland kommer det plötsligt bara över en. "Hmm, vore det inte väldigt gott med en traditionell Rioja till lammet ikväll?". Jovisst vore det det. Senaste halvåret har ju trots allt bjudit på några riktigt läckra och minnesvärda upplevelser från regionen i form av 2001 Prado Enea och 2001 Viña Ardanza Reserva Especial som nog egentligen var bättre än vi riktigt begrep just då nere i den spanska värmen. Så, för en traditionell Riojafix i den myllrande julhandeln en lördag strax före klockan tre, who ya gonna call? La Rioja Alta! Ordinarie sortimentet har ibland sina ljusa sidor...

1997 Gran Reserva 904 har en stilig rubinröd färg med ett litet brunstick och tegel i kanterna. Skön genomluftad, fatpräglad doft med mognadstecken. Här hittar man både jordgubbssylt, vinbär och torkade körsbär innan faten kickar in med virkesupplag, målarburk, kakao, kryddor och lite vanilj. Så värst mycket dill står inte att finna, men farinsocker och läder åker upp på mognadskontot. Vinet får lufta sig i öppen flaska och blir bara bättre och bättre under kvällen med mer av tobak och undervegetation samtidigt som doften får ökad höjd av parfymerade inslag av blommor. En mycket fin sniff som ger vissa associationer till både traditionell barolo och gamla portugiser även om den förstås mest skriker gammelrioja.

Smaken är mjuk och bärig, helt utan hårda kanter. Frukten har lite torkade inslag men är långt från intorkad; vinet sprattlar på ordentligt i munnen och är väl sannolikt så gott som immunt mot tidens tand efter all fatluftning. Munkänslan är aningen syrlig med tyngdpunkten och energin flyttad till eftersmaken. Mmm, det här skjuter ifrån på ett härligt sätt, och eftersmaken kommer dessutom i en fin andravåg innan den ringer kvar riktigt länge med kryddor och mineraler.

Men så gott! Varför dricker jag inte mer Rioja? Karaktärsfullt och moget för under trehundra spänn; hade ett sådant här vin kommit i ett tillfälligt släpp hade det sannolikt tagit slut på nolltid. Klockrent till mat, men samtidigt så komplext och finstämt att det gör sig utmärkt för sig självt. Det här borde tilltala alla vänner av klassiska gamlavärldenviner. (92-93)

10 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Oj, Rioja dricker vi ju typ....aldrig...men nu blev man ju lite sugen...? Hmm, kanske får bli en flaska med tanke på din recension.....

Frankofilen sa...

Nej det är ju så ... det dricks så gott som aldrig, och jag är lika skyldig som alla andra. Men det här är sköna grejer om man gillar stilen. Och när nollettan släpps (typ 2013?) kan den nog bli helt livsfarlig...

Finare Vinare sa...

Vad kul med rioja! Vi har laddat upp för en horisontal med fyra nollettor inom kort. Grejor som ganska lätt går att få tag på...

konjären sa...

You talkin' to me? "Karaktärsfullt och moget" ... "tilltala alla vänner av klassiska gamlavärldenviner..."

Jag hör dig, Franko - det får väl göras något åt det där!

Fredrik sa...

Ja, det var bara att dyka in på Medis. Jag får lite Taurasivibbar a la Mastroberardino när jag läser dina noter...

Frankofilen sa...

FV - ser fram mot att läsa om den horisontalen. 2001 tycks verkligen har varit en superårgång.

Konjären och Fredrik - blir spännande att höra vad ni tyckte. Visst finns vissa liknelser med bottilagrade italienare, men jämfört med tex Taurasin saknas tanninerna, syrorna är nog lite snällare samtidigt som Riojan har en lite sötare framtoning med vaniljen och fatrostningen även om det inte är sötfruktigt på ett sätt som borde få Konjären att sätta i halsen ;-)

Mårten sa...

Jag kan rekommendera 2001 Conde de Valdemar GR runt 140 pix, om man vill prova en schysst rioja på bolaget. Inte mycket amerikansk vaniljton eller dill. Näsan ger stall, matjord, mörka frukter, finstämda tanniner och bra syra! Karafferas minst 1 timme innan. Jag köper en hel del viner 25-50% billigare än i Sverige på www.decantalo.com. En vinhandel i Barcelona som även säljer på Internet. Otroligt urval av viner ifrån Priorat, Ribera del duero Montsant och Toro mfl. Ex Clos Mogador 2006 45€ istf 650:- i Svedala. Köper gör iblandade lådor i helt sjukt bra kartonger. God jul

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Hej där!

Kul att se att en grodätare (och "jänkare") som du har hittat tillbaka till det gamla goda Rioja.
Jag har alltid hållit Rioja som ett av tre ledande distrikt i Spanien, men känner mig rätt ensam om det (såvida man inte ränkar med "Svenne Banan" som jag ser på alla otaliga kryssningar jag gör till och från Finland varje år).

La Rioja Alta har minst sagt städat upp i sin källare, dessutom reducerat fat-, tank- och flasklagringen från 12-15 år till cirkq 10 år för sina gran reservas. Och stilen är mycket renare idag, om än klassiskt. Och så borde det få vara. Allt kan och ska inte vara ultramodernt.
(Jag är väldigt förtjust i mycket som görs hos Lopez de Heredia).

Finare ... kul med Rioja 2001, jag har tänkt sätta upp en större horisontal med 2001 Rioja framöver. Många viner är riktigt intressanta. Och goda.

Anonym sa...

Man skall inte namndroppa enstaka viner, men liksom du tycker jag rioja kan vara fantastiskt, åtminstone när de fortfarande har frukt som en komplement till fat och mognadstoner och inte är som att suga på en gammal träplanka.

Tror att Montecillo 130 Gran Reserva -94 som finns i BS skulle falla dig i smaken, klassiskt, elegant, men samtidigt med behaglig frukttäthet och helt befriat från yxiga amerikanska fat. Har inte imponerats av övriga Montecillo-viner, men det här är fantastiskt.

Priset är ganska högt, men med lite tur kan det ju tänkas dyka upp i importörens vinbar för smakprov i en mer tilltalande prisbild.

/ N

Frankofilen sa...

Mårten - god fortsättning själv. Ja, Conde de Valdemar kanske förtjänar ett prov. Det kan tänkas vankas en del 2001 Rioja inom kort här på bloggen...

Michel - lite varsam uppstädning låter som rät melodi för de här gamla ärketraditionalisterna. Har du förresten smakat nollettan från fat? Jay Miller tycks åtminstone gå ner i en ovanligt graceful spagat...

N - kul med riojaskallar. Montecillons pris känns väl inte alls övermaga för ett vin med den åldern, om det nu är bra. Jag funderar fortfarande på om det är värt att dyka lite djupare...