söndag 2 oktober 2011

2006 Bressan Pinot NeroNollfyran av Bressans Pinot Nero var en riktigt härlig upplevelse för några veckor sedan. Tyvärr tog vinet slut innan vi hann beställa påfyllning, men nu finns nollsexorna tillgängliga i BS. Det är väl lika bra att smaka direkt.

2006 Bressan Pinot Nero har en stor doft direkt ur flaska. Precis som hos nollfyran är inte urtydlig druvkaraktär det första man kommer att tänka på, utan snarare ett väldigt italienskt hantverk. Fast den här årgången känns betydligt mörkare än nollfyran, med snudd på nya världen-täthet i frukten med massor av körsbär i både färsk, torkad och likörindränkt form tillsammans med några svarta vinbär. Vidare en generös dos piptobak och örter, samma mintiga drag som hos nollfyran och så läder, lakrits, balsamico och en gnutta undervegetation. Om nollfyran drog åt Montevertine-hållet så påminner det här mer om en aglianico från Mastroberardino. Fast mest gissar jag att vinet är väldigt mycket Fulvio Bressan.

Vi smakar och möts av en tät, snudd på massiv fruktkärna, en del finmaskiga tanniner och en skön mineralkaraktär. Smaken drivs framåt av de där rent målsökande, skyhöga syrorna som känns så välbekanta från nollfyran. Avslutningen innehåller massor av tobak och torkad frukt tillsammans med lite ungdomlig körsbärskärnighet. Det här är så italienskt det bara går, och gillar man stilen lär man inte bli besviken på den nya årgången även om nollfyran i mitt tycke hade en mer tilltalande, ljusare elegans över sig. Gott redan nu, men kanske ännu mer ett bra lagringsprojekt över de närmaste 3-5 åren. (92+)

8 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Intressant läsning. Det låter som att våra intryck stämmer väl överens.

Frankofilen sa...

En powerpinot, absolut. Med den här frukten och syrorna är det närmare till Sta Rita Hills än Bourgogne... men mest är vinet förstås väldigt italienskt.

Anonym sa...

Keep it up Franko, du verkar ha lagt i en högre växel!

Köpte du Bressan i DK? Jag ska till cph i helgen och har bokat besök hos KK Wine. Tänkte köpa lite Dunn. Någon mer Cab du kan rekommendera? Jag är inte överförtjust i Cali Pinot, men om du har något tips som kan övertyga mig om motsatsen tas det emot med tacksamhet. Chardonnay?

Daniel N
PS (Var det du som köpte Dunn -91orna på nätauktionen?)

Frankofilen sa...

Hej Daniel,

nej, nätauktionen passerade förbi utan några bud. Bressan är inköpt på SB (nr 71899), men skall du till CPH så har ju Stefan Jensen/Winewise vinerna också. Ungefär samma pris.

Hos KKWine tycker jag du skall kolla in O'Shaughnessys cabbe från Howell Mountain. Jag gillade nollfemman skarpt. I lite lägre prisklass finns ju även den bloggade Mount Edens CS (och de gör en bra Chardonnay också). Tydlig bergskaraktär i väldigt gammaldags och lagringskrävande stil. Jag har också köpt lite Larkmead men inte smakat ännu. Tittar man uppåt i prisklasserna har ju Kenneth hur mycket gott som helst såsom Kapcsandy, Ovid, Herb Lamb ända upp till Screaming Eagle. Fråga honom vet jag.

Trevlig resa.

Anonym sa...

Tack för tipsen!

Självklart ska jag fråga Kenneth o låta honom guida då jag har så lite erfarenhet på Cali, kanske druckit 20-30 viner totalt! Risken med det är att jag ändå missar guldkornen som du hittat. Ska läsa mount eden.

Anonym sa...

Det var riktigt trevligt hos Kenneth. Han öppnade en duMol Pinot Noir 2009. Fantastiskt välgjort och bra vin Med alla röda bär och fina syror, men inte riktigt min tekopp. Min Pinot Noir ska helst va från cote d'or.
Köpte
6x 2007 Mnt Eden CS
2x 2007 Dunn Howell Mnt
2x2005 Clos Sarone Mysteriuse
2x2009 Hirsch Chardonnay

CSarna får nog ligga ett tag men det ska bli kul att testa mysterkuse.

Frankofilen sa...

Låter som klockrena köp. Jag är själv lite nyfiken på Clos Sarone. Återkom gärna och beräta hur den var.

Italienska viner sa...

För den som inte redan sett det: En diskussion som kan tänkas vara av intresse, där Fulvio själv har ett och annat att inflika, om PN 2006:ans eventuella druv-atypicitet bl a.

http://arnoldwaldstein.com/2011/10/a-visit-with-fulvio-bressan-9th-generation-friulian-natural-winemaker/

/Patrik