lördag 1 oktober 2011

2007 Château Troplong MondotEnvisa rykten har en längre tid gjort gällande att monopolet förköpt sig alldeles på nollsjuorna från Bordeaux, och att depån svämmat över av på tok för högt prissatta flaskor. Att man nu rear ut dem med rejäla prissänkningar känns logiskt. Vinerna blir förstås inte bättre bara för att priserna går ned, men det finns en del flaskor som känns mer aptitliga nu när prislappen ligger mer i linje med världsmarknadspriset. Och svårare årgångar som 2007 brukar ge en del viner som lämpar sig extra väl för tidig konsumtion.

Vi är sugna på en rejäl köttbit ikväll och sätter korkskruven i en Troplong Mondot som har en fin rubinröd färg med hög lyster. Härlig doft för oss som gillar Bordeaux med ganska generösa doser plommon-, hallon- och cassistonad frukt utan några som helst drag av grönhet, däremot finfina övertoner av blommor. Faten fyller ut konturerna på ett snyggt och lyxigt sätt med medelrostade drag av choklad, lakrits och kryddor. Vidare dyr tobak, fuktig jord och cederträ. Inte många fel här inte, doften är på ett strålande givmilt humör i en ganska modern stil.

Smaken bekräftar doftens fina intryck. Vinet kan säkert lagras uppåt tio år ytterligare, men är en stilstudie i tidig drickbarhet. Skön och ytterst välbalanserad munkänsla med finfina syror, bra täthet i frukten, och ett härligt grepp från ett sammetstyg av medhårstanniner. Eftersmaken klingar ut en ordentlig stund med massor av salmiak och mineralkaraktär.

Det här är ruskigt gott, en stor njutning att bara korka upp och dricka redan nu. En riktigt lyckad Saint-Émilion trots årgångens rykte. (93)

3 kommentarer:

Vintresserad sa...

Kul att läsa! Troplong är ju ett toppslott och de brukar göra bra viner även i knepigare årgångar, bara man inte fläskar på med mer fat än frukten klarar - och här verkar Christine Valette & Co lyckats fint med både frukt o balans. Ska se om det finns flaskor kvar... MVH - Vintresserad

Anonym sa...

Instämmer,
Förträffligt att dricka nu, välluftat till hängmörad
Entrecote, rostade rotfrukter, sallad, rödvinsreduktion och sallad.
Med vänlig hälsning,
Frankofil in the making

Frankofilen sa...

Hehe, gissa vad vi har i glasen just nu? Tyckte mina föräldrar behövde lite ung Bordeaux. Samma sköna drickupplevelse som förra gången. Visst katten kommer vinet att bli bättre, men det här gör inte ont alls...