lördag 22 oktober 2011

2007 Larkmead Vineyards Cabernet Sauvignon


Man skall följa sin inre Jack Sparrow-kompass, som pekar mot det man är mest sugen på. Senaste tiden har kompassen företrädesvis riktat sig mot slankare, lättare saker (det är ingen slump att åtta av de tolv senaste posterna rör pinot noir eller gamay). Men plötsligt kan kompassen ändra riktning, och då gäller det att hänga med. Det är det som gör vinvärlden till en så underbar plats att utforska. Vore det inte till exempel helt perfekt med en riktigt stadig Napa Cab ikväll? Jovisst.

Larkmead Vineyards har anor sedan slutet av 1800-talet och följaktligen har man en del rankor som är nästan 120 år gamla i den historiska vingården belägen på dalbotten mellan St. Helena och Calistoga. Ja, man har funnits här så länge att själva adressen - Larkmead Lane - är uppkallad efter vineriet. De senaste 63 åren har egendomen ägts av familjen Solari. Precis som på så många andra håll sägs man ha förbättrat kvaliteten avsevärt de senaste 10-15 åren genom hårt arbete. Ibland undrar man om de någonsin har funnits så många goda viner, i så många olika stilar, från så många olika håll som nu? Vinmakare sedan 1999 är skotten Andy Smith, som även gjort sig ett namn med pinot noir under etiketten DuMol. Kvällens vin är gjort på 95% Cabernet Sauvignon, 4% Merlot och 1% Cabernet Franc. 18 månader i till dryga hälften ny ek. 14,5% tjong.

2007 Larkmead Cabernet Sauvignon
har en öppen doft som redan vid uppkorkandet vid sval källartemperatur tar ut en fin höjd med massor av menthol och violetta blommor. Efter en stund i karaff står aromerna som en kvast ur glaset och det är bara att låta sig översköljas av cassis och mörka körsbär, hallon och lakrits, tobak och örter, grillat kött och kryddor. Och så en underström av jordighet, skogig undervegetation och rent av lite stenar. Parker tycks ha en faiblesse för att likna vinet vid Pauillac's finest och har nämnt både Mouton och Pontet Cantet, medan Tanzer talar om Graves. Jag nöjer mig med att konstatera att det här är en ruggigt lustfylld och intresseväckande doft av skinande ren cabernet sauvignon med solsken i blick, som redan nu börjar bjuda på viss komplexitet.

Vinet kliver in i munnen och ställer skåpet ordentligt med en fyllig kropp och en riktigt tät kärna. 2007 var en varm årgång med hög fruktmognad, men här finns ingen slapp sur-maturité, bara fint definierad frukt balanserad av friska syror. Vi låter vinet komma upp i svensk inomhustemperatur utan att finna någon vass eldighet, och trots att frukten har en typisk kalifornisk sötmogenhet är avslutningen torr, lång och balanserad med fina proportioner, tydlig mineralitet och ett skönt grepp från de mogna tanninerna.

Jag hade en del förväntningar på det här vinet, som faktiskt uppfylls med råge. Gillar man cabernet sauvignon och Bordeaux gör man ett misstag om man inte kollar in vad Kalifornien har att erbjuda. Det här är rent ut sagt svingott, och precis vad jag ville ha ikväll. Just what the doctor ordered, så kan det gå om man följer sin kompass. (94)

PS. Svensk importör saknas så vitt jag vet, men kolla in danska KKWine. Just nu är det nollåttan som finns i lager.

5 kommentarer:

castor fiber sa...

Låter riktigt lysande. Får nog ta med en flaska då jag nu för första gången skall beställa från KKWine. Härlig läsning.

Gôut sa...

Håller med om att valt med omsorg kan Cali-cabs vara de bästa Bordeauxerna man har råd med. Det här blir jag sugen på att prova.  

Frankofilen sa...

Herregud Gôut - du är ju bara en ledig förmiddag från den fria marknaden. Dra iväg ett mail till Kenneth på KKWine och prova en flaska vet jag. Jag har inte provat nollåttan ännu, men den lär säkert inte göra någon besviken.

Gôut sa...

Det är värre än så är jag rädd; jag är i Byen rätt ofta ändå i jobbet. 
Man är en lätting helt enkelt. Skulle ha stryk och Pinotage. 

Vintresserad sa...

Har en 2008 i lådan från KKWine, har dock ännu inte hunnit prova, men detta låter ju mycket lovande.
@Gout: när (inte om) du handlar från KK - prova gärna en Mount Eden Saratoga Cab - vi gillade 2006an mkt för rimliga 230 DKK. Likaså Rochiolis Estate Chard 2008 är inte dum - visst är det en del ek, men frukten är finfin och det är ovanligt bra balans tyckte vi. Sedan är sannolikt vingårds-vinerna ännu bättre, men kostar mer än det dubbla. MVH - Vintresserad