fredag 21 oktober 2011

2009 Friedrich Becker SpätburgunderAlltså, det går ju inte att låta bli de här flaskorna. Beckers urläckra och billiga instegspinot är på många sätt höstens vin här hemma. Vilket fantastiskt lekfullt vin det här är, och vilka underbara proportioner. Massor av elegans, klockrena syror och kalkstensmineraler parade med en rätt sötmogen frukt, sköna skogiga drag och massor av pinotkrydda. Ja, det här är helt enkelt en ruskigt fin och ruskigt klunkbar pinottripp för 139 spänn. Lyckligtvis har monopolet fortsatt att fylla på flaskor på hyllorna, för jag måste köpa fler. Gott, sa räven. (90)

6 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

Eller hur? (Svårt att välja mellan utropstecken och frågetecken där... en feberdäckad fredags alla små dilemman...)

Helt oslagbar i sin prisklass, bourgogne för 130 spänn kan ju vara lika rolig som att tugga på aluminiumfolie. Men tänk, jag gillade 2008 ännu bättre... Nollnian är grym, och väldigt långt från syltdiket, men föregångaren hade en ännu mer naken kalkstenighet (utan det mörka frukttäcket) som blev helt livsfarlig.

Ahl sa...

Jag fick ju hem -08an när jag beställde hem för ett par veckor sedan. Anders beskrivning stämmer ganska väl - väldigt mycket mineraler och örter, men jag hade gärna sett en lite tätare frukt. Måste få tag i -09or för jämförelse.

Står fortfarande årgång -08 på bolagets hemsida. Undrar vad man får hem om man klickar på beställningsknappen denna gång. Heh, känns lite amatörmässigt hur de inte håller årgångarna isär, men på ett så bra prisvärt vin går det väl att förlåta.

Frankofilen sa...

Beckers nollåttor fick visst en sällan skådad hängtid till följd av årgångskaraktären. Hmm, det är nog dags att komma till skott och kolla in de där dyrare cuvéerna som finns kvar på Regeringsgatan... Och samtidigt snegla mot Tysklandsmarknaden när dito nollnior dyker upp. Med tanke på hur inihelvitte bra 2007 Tafelwein var på Rotsunda undrar man ju hur nollnian skall vara...

Anonym sa...

Apropå direktköp ifrån Tyskland så kan Hirschhorner Hof från Frank John varmt rekommenderas. Lite mer funky och mindre fruktdriven i stilen, men det är väldigt mycket vin för pengarna... Bör ligga någonstans i prislinje med Beckers mellanregister... / N

Henrik sa...

Beckers 9€-pinne gör en ju alldeles enormt sugen på Steinwingert och Sankt Paul. Fast du tog Kalkgestein, va?
Lätt, kryddig, elegant men ändå med djup i frukten (körsgubbe ...), fina syror, fan i mig lite kalkmineraler och bara god.
Jag har aldrig testat något från Bourgogne i samma prisklass som är i närheten. Så, Steinwingert och Sankt Paul, passa er!

Frankofilen sa...

Jo, 2008 Kalkgestein ligger pyrt till för en korkskruv mitt i tjottablängen snart. För att inte tala om 2009 Sankt Paul...