lördag 18 februari 2012

2004 Domaine William Fèvre Chablis Grand Cru BougrosDet är intressant
hur det fungerar, det där. Hur ett vin får en att börja tänka på ett annat och så går man och funderar lite på om det verkligen var så bra som man minns det och hur det mår nu några år senare och hur det skulle te sig i jämförelse med det andra och så står man plötsligt med en kork i handen och en nöjd känsla av avslut i kroppen. Helt logiskt. Åtminstone för en själv.

Den här gången var det Pinsons 2004 Les Clos som satte igång tankekedjan med sin godkända insats härom veckan. Dags att se hur Fèvre står sig i jämförelse. Samma årgång, annat läge men fortfarande Chablis Grand Cru.

Ur minnet är 2004 Bougros ett snäppet bättre vin, och det tar inte många minuter att inse att så är fallet även vid den här försenade jämförelsen. Här finns större djup med mer komplexitet och längd, samtidigt som stilen känns mer elegant. Fatprägeln är inte lika tydlig, även om jag även här hittar lite aromer jag skulle vilja sätta upp på ekkontot, med hasselnötter och en liten sked vaniljsås till den gula äppelpajen. Annars handlar det mesta om citrusfrukter av olika slag, kritiga mineraler och skönt ståliga syror i en ganska finlemmad, deffad kropp med lite årgångstypisk stränghet i den grapefrukttonade eftersmaken där ostronknister ger pluspoäng. I nosen slingrar sig tidiga mognadstoner av arrak och ylle runt en liten grön kvist av örter. Gott, men jag var ännu mer hänförd när vinet var ungt. Kanske blommar vinet ut ännu mer med ytterligare lagring? (91)

1 kommentar:

Gôut sa...

Mmmmmm, Fèvre. Jättegôut!
Hur länge man vill lagra är såklart en fråga om smakpreferens. Mina 01or vilar sig fortfarande i form.