fredag 24 februari 2012

2009 Sigalas SantoriniDing... Dags att famla efter hyllningsklockan igen. I glasen har vi nämligen en riktig glädjespridare, med en högst personlig och unik karaktär man inte stött på sedan, tja sedan vi drack nollåttan. Men det här är nog ett strå vassare. Doften skickar upp stenig gulfrukt, citrus, örter och anis över en djup och rökig vulkanmineralitet, och i munnen landar ett välmatat men ändå friskt vin med mer sten än frukt. Här får man sköna syror med massor av mineraler och citrusskal innan allt klingar ut i en riktigt lång, torr eftersmak med en liten angenäm bitterhet. Tänk vitkalkade hus, tänk ett glittrande blått medelhav och tänk grillad bläckfisk. Mmm...

Personlighet och knökvis med terroir, och allt för 189 spänn. Nej, man behöver inte maila någon utländsk vinhandlare; vinet ligger i BS och har sannolikt gjort så ett bra tag. Som om ingen bryr sig. Ge Grekland en chans. (91-92)

PS. Tidigare smakat av Niklas här.

6 kommentarer:

Henrik sa...

Spännande! Jag har min sista 08 liggande i kylen, men tog Zillikens 10-kabinett i stället.
Zilliken är ju alldeles bronotgod redan nu och kommer att bli den ädlaste äppelbensin så småningom, men Sigalas låter stenläcker.

Rhônarna-Micke sa...

Man betalar ju aldrig 200:- för en grek......men det är ju det som är problemet. Kul & inspirerande.....mer sånt!

Frankofilen sa...

Sten var ordet, Henrik. Gillade du nollåttan kan du tryggt beställa den här...

Micke - nej grekiska viner dricks så gott som aldrig här hemma oavsett prisklass. Men det här levererar absolut för pengarna, prova gärna vetja. Örterna och anisen ger sköna medelhavsvibbar. Man kan bara önska att vita rhôneviner skulle vara så här istället ;-)

Marcus D sa...

Har varit ett stort fan av alla Sigalas viner sedan första besöket till ön för fem år sedan och efter förra årets besök till deras gård så har respekten nått nya höjder. Att ignorera dessa viner pga deras ursprung och pris är en jättemiss, kombinationen av syra, gröna örter och vulkanmineralitet är snudd på oslagbar.

Niklas Jörgensen sa...

2010:an är kanske ännu vassare än nollnian! Och jo, det finns handlare i Tyskland som säljer den för 12,95...

Frankofilen sa...

Skönt Niklas, du ligger lite före oss andra. Var lite orolig att hur tiorna skulle landa med tanke på årgångsbetingelserna (det här vinet klockar väl in på en hel procent extra i alkohol?) men Sigalas tycks vara urjämna och de där assyrtikosyrorna gör väl jobbet. Sköna grejer...