torsdag 9 februari 2012

2010 Zilliken Rausch KabinettDags att korka upp
ännu en februarinyhet, och en efterlängtad sådan till på köpet. Nollnian av Zillikens Rausch Kabinett var så ruggigt bra att den till och med knökade sig in på årslistan. Och efter att ha följt 2010 över två dagar är det bara att konstatera att Zilliken har gjort det på nytt.

Det här är återigen ett vanvettigt vackert vin med rent gravitationsförnekande egenskaper. Doften är ljuvlig med vita blommor, milda kryddor, dragon och så både skiffertoner och lite mer havsstänkta krabbspadsmineraler. Frukten känns snudd på krämig men ändå frisk med inslag av citronpaj och äpplen tillsammans med en gnutta tropisk gulfrukt.

I munnen råder fullständig harmoni och balans med massor av Saartypisk grönäpplighet, klingande syror och en skönt viktlös tyngd med underbar längd. Åh, vilket vin! Det är så rörande elegant och transparent, ordentligt fullmatat men ändå så friskt utan att vika en tum från Kabinettstilen. Hur Hanno Zilliken trollat bort alla grammen restsocker går inte att begripa.

I en värld av allt mer internationaliserade viner är sån här lättfotad riesling något unikt. Viner med tydlig känsla av plats, som bara kan göras på ett ställe är bland det vackraste jag vet. Här får man en underbar bit av Mosel i glaset. För 169 spänn. Missa inte. (92-93)

1 kommentar:

Rara droppar sa...

Till en lätt, het thai-inspirerad soppa med strimlad kyckling var den lysande.

Härligt att förgylla vardagen för 169 pengar. Tack för tipset.