lördag 4 februari 2012

2009 Clos du Mont-OlivetNär februari rullar in med en massa minusgrader, snö och ett pendeltågskaos from hell kan man behöva något stadigt och värmande. Stamstället Wijnjas på Bergsgatan har äntligen börjat sälja Saint Nectaire, denna underbara hö- och ladugårdsdoftande ost. Alltså slänger vi ihop en ordentlig Gratin Saint-Nectaire i ett försök att efterlikna den rätt vi ätit flera gånger på Maison de l'Aubrac i Paris. I glasen häller vi ännu en februarinyhet.

Precis som de andra nollnior vi smakat mår 2009 Clos du Mont-Olivet bra av en sväng i karaffen, även om vinet inte är knutet på något sätt. Efter någon timme tar doften ut en fin höjd med typiska örter och lavendel över en matta av kirschig grenachefrukt med inslag av både hallon och lite kola. Traditionella drag av tång fyller på, och så lite blodigt kött och en gnutta sandelträ. En klockren, vällustig doft av södra Frankrike.

I munnen får man en ganska bred och snabb attack av solmogen, småmörk frukt. Det klingar en smula ihåligt i mitten, men munkänslan är givmild och direkt med en massa kirsch, småbittra örter och några feta lakritsremmar i eftersmaken som får lite extra skjuts av alkoholen. Kanske inte så elegant, och här saknas en del finess, djup och fokus jämfört med saker som Charvin och Pégau, men samtidigt spelar vinet så klart också i en annan division rent prismässigt. Inte så mycket att grubbla över - en ursprungstypisk, rättfram, varmkryddig Châteauneuf jag nog helst dricker åt det unga hållet. (90)

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ser man på, perfekt synk igen! Vi matchade 2009 Clos du Mont Olivet och 2009 Bosquet des Papes med en grillad kyckling igår. Och nog fanns det väl ett par procent kryddig grillad kyckling i Mont Olivet också? Bägge kombattanterna var ungefär lika bra och extremt typiska för appellation och årgång, lite i samma stil som 00:orna. Som sagt - det är nog bäst att dricka dem relativt unga.

Anonym sa...

Annars har jag uppfattat det som att vinerna från C9dP årgång 2009 generellt vinner mycket på lagring? Ungefär som 2005? Eller är jag ute och cyklar?

Finare Vinare sa...

Intressant diskussionsämne, och som vanligt beror det på vilka viner man pratar om.

Clos du Mont-Olivet har en god utveckling redan nu. 2009 är klart mer utvecklad än 2005 var vid samma ålder. Den var jättefin 2008, fast mer primärfruktig. Generellt sett är nollfemmorna utrustade med en tuffare tanninstruktur som talar för längre lagring.

Om man jämför 2009 med 2000, en likartad årgång som initialt fick väldigt positiv respons, så har nollnollorna inte åldrats lika snyggt som förväntat, i motsats till 1998 och 2001. Det är ändå troligt att många klassiskt utgjorda viner kommer att utvecklas fint på längre sikt, några av dem vi tror på är Pegau och Vieux Donjon. Men vem vet? Det är därför det är så kul...

Anonym sa...

Någon som nyligen provat Mont-olivet -07 eller har någon tanke om utvecklingen på den? Tunnelfas just nu?

BF Möller sa...

Vi testade just nämnda Bousquet du Papes Tradition från 2000 i vår nysläppsprovning i Lund. Meningarna gick lite isär; härlig mognad eller over the hill. Inget att hålla på i alla fall...

Frankofilen sa...

Hej alla!

2009 beskrivs ju ibland som en korsning mellan 2000 och 2003. Att det var en varm och mycket torr årgång på pappret står helt klart, och jag tycker man hittar en del mörkare drag med fikon i frukten hos det fåtal vi provat. Saker som Pégau och Charvin kan nog ligga snudd på hur länge som helst, men just Mont Olivet kändes inte som en långdistanslöpare.

Anonym - svårt att tro att nollsjuan (ni har väl märkt att man måste sluta dricka vin efter 2012? För vad katten skall man säga egentligen? Trettonan? Näpp. Får bli en ölblogg istället...) skall vara så värst tunnlad. Är säkert god nu också, men har inte smakat sedan 2010, och tänkte vänta ut lite mognad innan nästa flaska dras.

BF Möller - kul med lite omdömen om nollnollan som släpptes, köpte inga själv. Borde väl på pappret ge en liten förvarning om vart nollniorna skall ta vägen, eller så är det att extrapolera för mycket.

KimHartman sa...

Hej

Jag har nyss testat 2000 Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Cuvée Grenache, och jag får väl säga att det inte var något som direkt imponerade (iaf inte just denna flaskan). Det fanns visserligen en del schyssta mognadstoner i doften, men smaken hängde in med och vinet borde ha druckits tidigare. Om 2009 kommer ge liknande mognad som detta hoppas jag att jag hunnit dricka upp alla lager i tid..