söndag 16 februari 2014

2008 Roagna Langhe Rosso


Roagnas 2008 Langhe Rosso tar ganska omgående ut en fin höjd,  med en komplexitet man vanligen inte förväntar sig på den här nivån. Lite brettiga stalltoner, men också parfymerade rosor, pinjebarr, grusväg, mynta, läder och båtvirke tillsammans med en blandning av mörka och röda bär. Det doftar smått fantastiskt, i en lite småvild stil som faktiskt bara kan komma från ett ställe. Från Piemonte och från Roagna.

Smaken är inte lika tät som nollsexan men har ändå en god och fin längd.  Helhetsintrycket är slankt med bra syror, de ganska höga men harmoniska druvtanninerna har ett skönt nafs, och så en liten matvänlig bitterhet i svansen. Det smakar alldeles förträffligt redan nu, men kommer säkert att vara ännu bättre om något år.

Det har kommit rapporter från flera håll om att den här nollåttan inte håller måttet. Det går förstås inte att diskutera smak, och när det kommer till flaskvariation är kanske Roagna en större syndabock än vissa andra. Vinerna har för mig haft en förmåga att bete sig väldigt olika vid olika provningstillfällen. Fast jag brukar ändå landa i samma slutsats: att vinerna är jäkligt goda och att det här är en smått unik och personlig röst från Piemonte utan vilken vinvärlden vore väldigt mycket fattigare. Denna Langhe Rosso är inget undantag. Riktigt sköna grejer.

6 kommentarer:

JW sa...

Kan bara hålla med Franko. Vi testade vår första 2008:a i helgen med hysat höga förväntningar och vi blev inte besvikna.
Däremot blev jag lite besviken på 2012 County Line PN som var god men i sötaste slaget nu. Jag lägger undan resterande flaskor och ser vad som händer. Har du provat 2012:an?

Frankofilen sa...

Drack en 2012 i höstas och blev lite besviken faktiskt. Kändes rätt enkel, inte riktigt på samma nivå som tidigare. Fast ung förstås...

Anders Landström sa...

Tillhör dem som blev besviken på Roagna 2008 Langhe Rosso,

Summerade min anteckning:

"Helt enkelt ett grymt tråkigt vin"

Kanske flaskvariation eller defekt flaska? Vet inte men det låter verkligen som två helt olika viner

/Anders

Frankofilen sa...

Eller så har vi bara olika smak. Har du gillat Roagnas andra viner?

Anders Landström sa...

Absolut. Drack en 2008 Barolo Vigna Rionda nyligen och har druckit en hel del andra årgångar av olika Barolos. Alla har varit mycket bra. Aldrig druckit Langhe Rosso dock men läst många som var lyriska över 2006an.

Däremot kan jag säga att jag också druckit en del mindre bra, lite trötta, kanske kokta från dem. Flaskvariation kan ju komma i leveranskedjan också.

Nu är jag ju för övrigt inte den enda som har haft synpunkter på 2008an. Våra beskrivningar ligger lite för långt från varandra för att det bara ska vara smak som skiljer.

Marcus Hansson sa...

Russin, röda körsbär, vitpeppar och basilika. Mycket smak för pengarna. Räcker med en timmes dekantering.