måndag 24 februari 2014

2012 Arnot-Roberts Syrah North Coast


Ni vet hur det är - lådan hinner knappt innanför dörren innan man bara måste dra en kork. Det är förstås vansinne, men vissa viner framkallar en sådan nyfikenhet att man helt enkelt inte pallar att vänta. Det här är ett sådant vin.

Har man otur möts man av ett stängt, vresigt vin som inte hämtat sig efter transporten. Lyckligtvis är Arnot-Roberts 2012 North Coast Syrah med på banan. Vinet är klart spelbart även om det förstås är vansinnigt ungt, och dessutom har lite reduktiva drag som mår bra av att luftas bort en stund. Fram träder en intensiv parfym med massor av skogiga toner tillsammans med stjälkig kryddighet, jord, oliver och kött. God sniff!

I munnen ett slankt och friskt vin med höga syror och en fortfarande purung munkänsla med lite smålömska nafsande tanniner under den rena mörkröda frukten. Barrskog, kryddor och blodapelsin i eftersmaken. Det finns en sorts nyregnad, skogig svalhet här som jag finner oemotståndlig. Den här årgången känns dessutom spontant som ett litet snäpp upp från föregående, men de behöver förstås provas mot varandra. Gott och tillgängligt nu, ännu bättre om något år.

PS. Elvan provad här.

2 kommentarer:

Ulrik sa...

Norra Rhône.

Frankofilen sa...

Hehe, jo du sade ju det. Fast ändå inte tycker jag ;-)