lördag 15 februari 2014

Mera sjuttiotal


Någon undrade var resten av sjuttiotalet tog vägen? Ja, det kan man fråga sig. Det är förstås ett ämne för ett antal spellistor, men jag kan ju alltid slänga upp en som jag lyssnat på den senaste tiden.

Det här är inte på något vis en sammanställning över det bästa från sjuttiotalet; snarare lite mellow shit med kraftig slagsida åt västkusten. Tänk country rock, stämsång och lata söndagar i Laurel Canyon. Tänk singer-songwriters, Asylum Records och gamla medlemmar i The Byrds. Tänk The Wolf King of L.A. och demonproducenten Jack Nitzsches galenskaper. Tänk den enda medlemmen i the Beach Boys som faktiskt kunde surfa. Tänk Linda Ronstadt som gör Jackson Browne-covers med the Eagles som kompband. Tänk en biltur längs Ventura Highway följd av en riktigt välhumlad West Coast IPA medan solen sänker sig i Stilla Havet. Och tänk förstås Dark Star...


Några år senare skulle hela scenen bli ännu mycket mer slick och full av feta västkustburgare. Djävulens musik på riktigt, helt oemotståndlig på sina sätt. Men det är en annan spellista...


3 kommentarer:

Vinosapien sa...

bra version av en 75/76:

http://www.youtube.com/watch?v=sgRfxTG1Rg8

en annan från 76 tillsammans med JB:
http://www.youtube.com/watch?v=44Rwu5yPUrc

finns hur mycket kalla-bra som helst...ok en till:
http://www.youtube.com/watch?v=_O2qJ0JXjug

Italienska viner sa...

Ahh VS, "Night music"! En institution i amerikansk musik-TV, har inte gjorts något bättre vare sig förr eller senare, någonstans. Husbandet var i det närmaste utomjordiskt med Marcus Miller på bas (minns när någon gästartist frågade honom viskandes om tempo och tonart på låten de skulle spela varpå han replikerade: "You lay it down, we'll pick it up") och oftast Omar Hakim på trummor. Ett av de mest minnesvärda framträdandena tycker jag var det här:

http://www.youtube.com/watch?v=6RRzP_uaLD0

/Patrik

Frankofilen sa...

Sköna länkar där...vi snackade ju Warren Z för flera år sedan VS...aldrig riktigt varit inne på honom men får nog ge en tredje chans.