söndag 2 februari 2014

2011 LIOCO Pinot Noir Sonoma Coast


Det vankas hemgjorda hamburgare på högrev till middag, och om några timmar skall Denver Broncos och Seattle Seahawks göra upp i årets Super Bowl. Ja, ni förstår själva att här krävs en jänkare i glasen.

Bakom LIOCO står vinhandlaren Matt LIcklider och sommelieren Kevin O'COnnor. Man gör eleganta, återhållsamma viner i den stil som är så vanlig i den nya kaliforniska vågen. Här handlar det om svalhet i både läge och uttryck, minimal intervention och försiktighet med nya ekfat. Läser man någon av deras oerhört informativa baksidesetiketter blir filosofin tydlig. (Annars finns en fin och tidig bakgrund signerad Jon Bonné här).

Den här stilen är precis den jag blivit så handlöst förälskad i de senaste åren, och när man smakar vinet känns det är inte direkt förvånande att LIOCO ingår i den högintressanta gruppen In Pursuit of Balance. Det här är bara så jäkla gott.

Doften bjuder på en intensiv och klingande ren frukt med hallon och körsbär. Lite rabarber sätter definitivt ursprunget i Kalifornien, och så lite goda stjälkiga inslag. Kanske är det stjälkarna som bidrar med kryddorna, eller så är det den lilla andelen nya ekfat, eller kanske rent av det svala kustnära växtläget i sig. Sannolikt handlar det väl om en kombination av alla tre; hur som helst finns det en oerhört sensuell och komplex kryddighet som drar mot såväl skogsglänta som asiatisk kryddburk om ni ursäktar den korkade liknelsen. Tydliga terroirmarkörer av jord och mineraler fyller på. Underbar doft!

Vinet sköljer in i munnen med den kombination av generös, klingande ren frukt och dansant lätthet som jag tycker de här moderna kalifornierna gör så bra. Ja, just den här balansen mellan solsken och låg alkohol är svår att finna någon annanstans enligt min mening. Syrorna får spottkörtlarna att gå in i sprinklerläge samtidigt som frukten ger en lång eftersmak med blodapelsin, kryddor, hallon och syrliga körsbär. Det här är helt öppet och tillgängligt nu, och även om tanninerna fortfarande har lite skönt nafs är det svårt att finna anledningar till att inte hinka i sig alla flaskor redan nu. Svingott.


PS. Vad tror ni om Super Bowl då? Att döma av hur twitterflödet brukar se ut på söndagsnätterna gissar jag att det är en och annan oberoende nätvinhandlare, vinbloggare, sommelier och allmän vingalning som också tänker sitta uppe?

Efter alla hatmatcher som varit mellan Seahawks och 49ers i NFC West och slutspel de senaste åren har jag lite svårt att unna dem en vinst, även om jag såklart är ruggigt imponerad över lagets spel den här säsongen. Däremot unnar jag definitivt Peyton Manning att få kröna karriären med ännu en ring, och jag tror att Broncos offensiv kommer att få sista ordet. Vilket Hollywoodslut det vore, att komma tillbaka efter en svår nackoperation och prestera på den här nivån och dessutom vinna en Super Bowl. Det lär bli en tät match hur som helst, och en värdig segrare hur det än slutar.

Och för alla ni som inte fattar hur man kan bry sig om något så fjantigt som amerikansk fotboll - här har ni 48 skäl att sitta uppe inatt. ;-)

4 kommentarer:

Mårten sa...

Visst är den svingod! Drack en flaska i somras och ytterligare en flaska till gåsen i november, lika god vid båda tillfällen. Deras 2011 Chardonnay Russian River går inte heller av för hackor.

Annars ber jag att få tacka för tipset om Domaine de La Cote. Drack 2011 Bloom's Field nu i helgen. Vilket vin! Kan så smått förstå att någon twittrare kallade Domaine de La Cote för "the DRC of Cailfornia"...

JW sa...

Tyvärr blev det inte mycket till match. PI eller köpt på plats?

Frankofilen sa...

Sömnmedel till match tyvärr...

Privatimport via Vinopia.

JW sa...

Tack för det. PI skickad.