fredag 21 februari 2014

2012 Liquid Farm Chardonnay White Hill


Aj så gott! Vilken elektricitet! Liquid Farms 2012 Chardonnay White Hill har ett fantastiskt fokus i en klingande ren och helt transparent stil. Doften är inget annat än ljuvlig med citronsorbet, gråpäron och apelsinblom tillsammans med rena uppvisningen i mineraltoner - krabbspad, krossad sten och ostronskal. Svårartat salivframkallande grejer.

Smaken är fokuserad och slank med visslande syror. Frukt saknas inte på något sätt frukt, men här är det framför allt ljus och lyft i fokus. Och mineraler. Vinet skjuter ut i en riktigt lång och smaskig citrustonad avslutning som rymmer en perfekt avvägd liten krämighet. Vilket vin! Det här är helt enkelt chardonnay precis som man vill ha den. En av de skönaste vita upptäckterna på länge.

Liquid Farm är en stekhet producent av framför allt chardonnay från Sta Rita Hills (även om man gör lite rosé också). Bakom etiketten återfinns det äkta paret Jeff och Nikki Nelson. Historien är den gamla välbekanta när det kommer till den nya vågen av kaliforniska viner - en strävan efter ett svalare, mer terroirdrivet uttryck. Att döma av hemsidan är hela processen naturlig så det förslår, med minimal intervention.

Till skillnad från många andra gör man inga single vineyard wines - här handlar det om blandningar med den uttalade målsättningen att spegla hela appellationens terroir. White Hill är den slankare och ser ingen ny ek över huvud taget; Golden Slope får en försiktig ekkyss och beskrivs som lite fylligare och rundare. Man blir sjukt sugen på att smaka den också.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig läsning! Nu blev man så nyfiken att man själv började leta runt. Har dock nästan get upp då ingen verkar sälja detta vin i/till Sverige... Är det så illa som det verkar eller har jag missat något? Tack för en trevlig blogg och många bra tips :)

Frankofilen sa...

Privatimport via Vinopia...

Anonym sa...

Tack så mycket!