fredag 7 februari 2014

2007 Domaine la Barroche Cuvée Fiancée


Boom! Vilken jädra smäll! Julien Barrots 2007 Fiancée har fått någon timmes luftning när vi sticker ner näsorna i kuporna. Vidöppet var det här, med en stor och intensiv doft där örter, barrskog, violer, anis och menthol blåser ur bihålorna ordentligt. Vidare en skål mosade hallon och kirschiga körsbär, och så lite blodigt kött på det. Lite nya fat gör sig också påminda med chokladpraliner, tobak och kaffe, men det hela sitter ihop på ett riktigt fint vis. Det är stort och maffigt, men samtidigt lättläst med fin kontrastupplösning och med en hel del ursprungskänsla.

Smaken är inte alls den maffiga bruiser man kanske hade kunnat tro. Visst, den är fyllig och bred, men samtidigt finns här friska syror och nyanser. Skön balans helt enkelt, i den här sudiste-stilen. Tanninerna har fortfarande ett grepp som skriker efter en rejäl köttbit, men på det hela taget börjar det här vinet befinna sig i en skön fas.

Här har uppenbart hänt en hel del bra grejer sedan senaste smakprovet för drygt tre år sedan. Syrahkomponenten har smält in i helheten som nu mest skriker Châteauneuf trots lite moderna trick. Kan av allt att döma lagras många år till, men kommer samtidigt att vara rent livsfarligt vid grillen redan i sommar. Gott.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Skönt att höra. Lagrad svalt hela tiden? Inga mognadstoner bland noterna...

Frankofilen sa...

Jomen det finns lite mognadstoner, fast det handlar fortfarande om frisk frukt utan russin/fikontoner. Mer om att helheten har kommit samman, att syrahkomponenten sjunkit in och att harmonin finns där. Fortfarande en skapligt ungdomlig känsla men stpr skillnad jämfört med för några år sedan.

Som vi diskuterade runt nollfemman - för egen del vet jag inte om det är så mycket att vänta på de här vinerna. Och det var nog ett klokt beslut att slopa den här cuvéen trots allt. Det sagt - jag gillade den här nollsjuan mycket mer än jag trodde jag skulle göra.

Vintankar sa...

Härliga noteringar. Vi lägger en av våra kvarvarande flaskor i högen av grillviner 2014. Frågan är om vi kan vänta till sommaren?

Henrik sa...

Tack för passningen. Då börjar vi snart nypa. Friskt har för mig blivit ett nyckelord i CH9. Jag är ju svårt torsk på garriguen, köttet och s(t)enigheten, men vill gärna ha syra och schvung kvar. Pegaü och Clos des Papes fixar ju sånt även som mogna, men långtifrån alla andra. Fikon tycker jag också är okej, men russin, nej tack.
Med detta sagt, jag drog en Signature 07 i höstas och den var helt okej, men jag fick känslan av ett eller tre års lagring till borde få den att komma loss lite till. Inte tunnel, men inte helt ur den heller.
Så, till den uppenbara frågan, vem blir först att rapportera om Pure i upplagorna 07 09 och 10? Och jo, jag vet Franko, att du klippte en 07:a häromåret, men det är gamla meriter nu ;-)

Björn sa...

Jag drack ur min sista flaska (tyvärr) för några veckor sedan och är extremt ledsen att jag inte har fler. Ur mitt perspektiv var det rätt in i min gränd och perfekt att dricka nu. Som den egoist jag tillåter mig att vara kan jag givetvis inte hålla med om att det var rätt beslut att slopa Fiancée, även om jag är väldigt svag för Signature och säkerligen har druckit ur ett dussin flaskor av nollnian :)