torsdag 16 augusti 2007

2002 Château de Monthélie 1er Cru Sur la Velle


Den här flaskan tjuvstartade vi på redan igår kväll till lite ost samtidigt som vi såg mitt älskade City spöa Derby ganska så övertygande. Flaskan i sig är impulsköpt på plats i källaren på det vackra slottet - efter att ha åkt förbi dagligen när vi hade ett hus i trakten beslöt vi oss för att stanna och prova vinerna. Britt Karlssons omdöme i Livets Goda nr 14 om "precis den karaktär som jag letar efter i en Bourgogne...till priser man annars bara drömmer om" hjälpte också till. Château de Monthélie är ett av få riktiga slott i Bourgogne, och det hela drivs biodynamiskt av familjen de Suremain -vilket som vanligt innebär god omsorg om vinrankorna men också lite mer svårsmält hokus pokus med omrörda och "dynamiserade" avkok på nässlor och örtor som skall vitalisera jorden och ge energi åt plantorna. Nåja, på plats med madame i den svala källaren var intrycket ändå positivt varför vi släpade hem den här flaskan (den kostade ca 160 kr).
Vinet är ljusrött med en liten dragning åt brunt. Doften är fortfarande ung och härligt ren med fin frukt. Det finns röda bär, lite choklad och en rejäl dos pinotkrydda, samt en dragning mot nagellack/aceton. Syrorna är höga, vinet är slankt med en god syrlig eftersmak som dock är ganska kort. Här märks ingen mognad utan vinet känns fortfarande ungt. Dagen efter, dvs idag, har aromerna smält samman till en mer homogen enhet. Frukten känns mera sötmogen med inslag av jordgubbar och röda vinbär. Idag finns även lite antydan av sous-bois, och kryddigheten bär tydligare drag av kanel och ingefära. En god, ren, fräsch och läskande Bourgogne av enklare snitt som vi säkert har öppnat alldeles för tidigt. Den rustika karaktär vinerna från Monthélie sägs ha märktes inte. Vinet hade förstås ingen chans mot kvällens andra vin.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Grattis till kameran ;-)

Frankofilen sa...

Kameran är gammal men fotografering i den här familjen har varit min sambos ansvarsomraåde. Jag har lekt runt lite och tagit några bilder på etiketter...vi får se om det blir något permanent.