fredag 2 november 2007

2004 Müller-Catoir Gimmeldinger Mandelgarten Riesling Spätlese Trocken


Kvällens tema är viner med löjligt långa namn. Skämt å sido var vi mest sugna på en torr riesling. Vinet har luftats någon timme och serveras till lite heta scampi med chili samt några halstrade pilgrimsmusslor bredvid. Vinet är blekgult och känns rejält blygt och knutet trots luftningen. Det finns Nashipäron, honungsmelon, citron, lite småbitter blommighet - liljekonvalj? - och ett drag av té. Även i munnen är känns vinet lite blygt med ganska nedtonad frukt och en bitter eftersmak med salt mineralitet. Syrorna känns lite trötta och trubbiga. Jag gissar att vinet är alldeles för ungt; det är klart drickbart men likväl en liten besvikelse med tanke på producent. Jag saknar både stuns och intensitet i frukten liksom den fräscha uppfriskande känslan en bra riesling ger. Vi får se hur resten av flaskan är imorgon.

4 kommentarer:

finare & vinare sa...

Ni vill kanske egentligen ha en rheingau riesling? ;-)

mvh,

Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Mmm, funderade på en 2004 Berg Rottland istället. Rheingau hade kanske varit bättre, å andra sidan finns ju den upplevelsen kvar. Vad har ni som officiella rieslingfantaster för erfarenhet av Müller-Catoir?

finare & vinare sa...

Ytterst få, eftersom vi ända tills nyligen konsekvent skytt pfalz för rheingau och mosel. Men det går nog att bättra på, på måndag 12 november är det äntligen dags för en tysklandsprovning. Och det lär inte bli Happy Cat;-)

mvh,

Finare & VInare

Arvid Rosengren sa...

Inte för att jag har några tastingnotes till hands och kan inte ens minnas vilka viner jag provat, men det kanske är talat. Verkligen ingenting som etsat sig fast i minnet, tyvärr.