fredag 16 november 2007

2004 Château Belgrave


November - vad skall den vara bra för? Kyla, mörker, iskallt snöblandat regn och just som man börjat repa sig efter senaste dagisförkylningen så åker man på en ny. Efter två veckor med hosta, huvudvärk och ont i kroppen börjar man tröttna. Dessutom är jag jour imorgon. Klokare bloggkollegor har fattat hela grejen och åkt till Mexico, San Francisco och Madeira. Nåja, ett glas vin till maten är väl alltid något. Det här vinet har fått en hel del lovord sedan vi provade sist: en anmärkningsvärd tolfte plats bland 208 nollfyror som testats blint av vår europeiska Parkermotvikt Grand Jury Européen med Andreas Larsson i smakpanelen, samt en fin silvermedalj i Decanter World Wine Awards med motiveringen "Shows its class...pure Bordeaux". Oavsett vad man tycker om vinet är det lite kul att se den ofta nedsablade Michel Rollands viner få sådana omdömen av de konservativa britterna när de provar blint. Tänk vad blindprovning kan göra för omdömet. Lite som när Jancis Robinson blindprovade den egenhändigt sågade 2001 Château Pavie ganska nyligen, den roliga läsningen signerad ständigt läsvärde Neal Martin hittar ni här.

Ok, hur är vinet då? Doften är ganska stor och cabernettypisk med de sedvanliga inslagen av svarta vinbär, mint, grön paprika, några jordiga järnbalkar, lite lagerblad och bakkryddor samt efter några timmar en hint av stallighet. Det finns också ganska mycket fatprägel med vanilj och kaffe. Smaken är både tillgänglig och stram på något sätt, bakom den öppna frukten med cassis och lakrits finns en hel del strävhet som klingar ut i den goda hyfsat långa eftersmaken. Trots strävheten känns vinet helt ok att dricka nu, speciellt om man luftar. Ingen jorden-skakar-upplevelse men en god Bordeaux av modernt snitt som väl motiverar sin plats i ordinarie sortimentet. Vi ser nog till att ha några flaskor hemma för konsumtion närmaste åren.

1 kommentar:

Finare Vinare sa...

Kul att läsa tråden om 2001 Pavie, även om man stundom är nära att tappa hoppet om den manliga halvan av vindrickarna (som lämnat hela 100% av kommentarerna). Det mest tänkvärda citatet om hur viner ter sig tillsammans i en flight är kanske detta:

"In a tasting of "normal" wines, a wine that is flamboyant and eccentric sticks out---but not in a good way. It seems out of place, a sore thumb. The bigger and odder it is, the more it seems unpleasant."

Tänkvärt, just för att det kan vara så - och ibland precis tvärtom. Att de sticker ut ur sitt sammanhang är utom allt tvivel, likaså att det kommer att färga intrycket (positivt eller negativt). Det vill säga: bara det faktum att vinet skiljer sig från de andra lär resultera i mer extrema åsikter åt ett eller annat håll än om vinet provades bland likartade viner...

mvh,

Finare & Vinare