lördag 14 april 2007

2004 Château Belgrave

Det är väl bara i den (vad gäller Bordeaux) sista Sovjetstaten Sverige man kan bli upphetsad över att man under ett års tid tillåts/har möjlighet att köpa ett av de mest obskyra Cru Classé slotten, och det i en ordinär årgång, men så är det. Men ok, jag spelar med, och det är ju faktiskt bättre att vinet finns att köpa än att det inte finns. Detta slott, som dras med dåligt rykte men som verkar ha spottat upp sig en aning efter övertagandet av negocianten Dourthe för några år sedan, har vi provat tidigare, det brukar kosta runt €16-17 och senast provade vi 2003:an förra sommaren i Frankrike. Den årgången tyckte jag kändes lite jolmig och ryggradslös, säkert påverkad av den extrema hettan det året. Dourthe har förresten flera andra viner i systembolagets sortiment vilket såklart inte har påverkat beslutet att ta in just detta vin, utan det har säkert vunnit den stora blindprovningen i tuff konkurrens och knipit platsen i ordinarie sortimentet pga kvalitet. Hoppas man.

Nåja, vinet är iallafall vackert mörkrött med härligt typisk doft med inslag av cassis, vinbär, jord, kaffebönor, choklad, grön paprika och lite menthol. I munnen är vinet välkomnande med medelfyllig kropp, mjuka lite sandiga tanniner och hyfsat slut. Så här tillgängligt brukar inte ung Bordeaux vara, men inte mig emot. Trots sin tillgänglighet vinner vinet på luftning, det sista glaset efter några timmar i karaff är bäst, frukten blir mera homogen i smaken och det utvecklas också några nyanser av stall. Jag är som ni säkert förstått svag för sånt här, vinet är gott, priset är ok med tanke på Bordeauxpriser i Sverige i övrigt, och det är tråkigt att vara negativ, men visst blir man nyfiken på vilka viner i denna prisklass som Belgrave slog ut i blindprovningen? Får vi be om en lansering av vinerna på plats 2-5 snarast tack, det behövs.

PS. Apropå Bordeaux i lägre prisklass blir man ibland extra glad - som när jag idag vid lunchtid strosade in i Systembolagsbutiken på Fleminggatan och till min glädje fann tre flaskor 2002 Château Phélan Ségur väntandes på hyllan, sannolikt upptäckta efter lagerinventering i butiken. Vinet lanserades ursprungligen mars 2005 till priset av 249 kr, jag köpte inga då men när jag nu fick en andra chans slog jag till. Prissänkningen till 193 kronor gjorde även sitt till, ett helt ok pris för en anständig St Estèphe.

1 kommentar:

finare & vinare sa...

Heja, pennan är doppad i vitriol. Ta til Kvickly i Köbenhavn och köp närmaste konkurrenten i Haut-Médoc, Château Camensac för 100 DKK.
Småslott inhandlas ju med fördel i Köpenhamn.
Men, Chateau Clarke på tilbud var faktiskt 25 kr dyrare än slutsålda fyndet i BS!

mvh,
FInare & VInare