lördag 7 april 2007

2004 Alain Jaume Lirac Clos de Sixte

Mästerkocken Christer Lingström, som driver Edsbacka krog, har i samband med importören Sigva en egen serie viner under etiketten Wanted, bestående av en champagne från Alfred Gratien, en Pinot Gris från Alsace, en söt sémillon från Haut-Montravel och denna Lirac. Producent är Alain Jaume som även driver Domaine Grand Veneur i Châteauneuf-du-Pape, ni vet en av de där första egendomarna man stöter på när man tagit vägen söderut från Orange, mmm.
Jag gillar Lirac som är på kraftig frammarsch. Mest känd är kanske Domaine de la Mordorées Cuvée La Reine des Bois som är riktigt bra, men det finns många spännande producenter som tyvärr lyser med sin frånvaro i systemets sortiment. Därför är det glädjande att finna denna i beställningssortimentet även om priset ligger ganska högt i internationell jämförelse.

Vinet behöver någon timme i karaff för att komma till sin rätt. Doften är urtypiskt syd-Rhônsk med varma toner av mörka bär, vinbär, körsbärslikör, garrigue, mineraler och lite peppar. I munnen är vinet ganska fylligt med ren, fin frukt som jag funnit i många 2004:or. Visst, det är en aning vattnigt och i slutet förnimmer man lite alkoholhetta men sammantaget blir det tummen upp och applåder till Christer Lingström som gjort detta vin tillgängligt i Sverige. Det är bara att hoppas att det stannar i sortimentet då 2005:orna verkar bli ännu bättre.

Inga kommentarer: