söndag 1 april 2007

2005 Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles

Vad vi minns är detta vår första 2005:a från Bourgogne. Vi korkar upp till en budget-Bouillabaisse med fryst torskfilé, lax och räkor i brist på roséviner hemma. Varje gång vi dricker ett vin från Olivier Leflaive minns vi den underbara långlunch vi avnjöt i hans restaurang, "Le Table d'Olivier", i Puligny-Montrachet sommaren 2005. Där kan man för en blygsam summa runt €50 under vägledning av den energiske terroiristen Pascal avnjuta en trerätterslunch samtidigt som man serveras ett urval av 15 viner från denna negociantfirma, från Bourgogne Aligoté till Grand Cru. Speciellt minns jag deras 2000 Corton-Charlemagne och den nästan självkrypande goda Époisses som serverades efter maten.

Färgen är ljust gul, doften relativt stor och härligt typisk med inslag av citron, grapefrukt och mineraler på ekbakgrund. I munnen är vinet friskt, medelfylligt, uppfriskande med härlig syror. Återigen gör mineralerna sig påminda med associationer till våta stenar och ostronskal förutom citrusfrukter och vita blommor. Det finns en liten bitterhet jag gillar som jag ofta hittar i vit Bourgogne.

Det här är en given kandidat till husets vita Bourgogne. Tidigare har vi druckit mycket av 2002 Louis Jadot Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc som nu byter årgång till den enligt hörsägen sämre 2004. Les Sétilles är inget dåligt alternativ!

1 kommentar:

Parla sa...

Vi drack det igår till Lättgravad röding med murkelsås och kan inget annat än instämma. Fantastiskt gott och prisvärt.