lördag 6 september 2008

Moder natur slår tillbaka...

Oroande uppgifter från Frankrike ikväll. Våldsamma åskväder har drabbat Norra Rhônedalen med rejäla översvämningar som följd. Lyckligtvis inga dödsfall rapporterade men bland de hårdast drabbade områdena återfinns Tain L'Hermitage. Man kan inte låta bli att undra hur vindruvorna mår. Mer info här.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vad var det Nicolas Joly sa? "Stormar, översvämningar, cykloner". Snart är det dags för polvändningen. I september ska det ju vara torrt och soligt. Hur ska det nu gå för nollåttorna ??

Frankofilen sa...

Risken finns väl att 2008 Hermitage blir som 2002 Châteauneuf-du-Pape tyvärr...

Björn sa...

Hehe, Côte rotie blir Côte imbibé eller Côte noyé.
Jag vet inte hur långt de har kommit med skörden men läget torde vara akut. Om det finns något kvar på stockarna så gäller de att de får ihållande sydliga fönvindar fortare än kvickt. Inte borde väl redan mogna druvor ta upp så mycket av vattenöverskottet att det i sig skulle vara något problem, och ge utspädda viner, om det finns något kvar att skörda vill säga. Jag är inte särskilt andlig men jag ber gärna en bön för våra själviska och världsliga intressen i Rhônedalen.

Frankofilen sa...

Björn - det här kommer nog extremt olägligt precis före skörden, jag skulle gissa att all frukt är kvar på rankorna fortfarande. Jag vet inte hur det har varit i år, men förra året avslutade tex Chapoutier skörden i L'Ermite den 26:e.

Björn sa...

Jag misstänkte nog att det kunde vara något åt det hållet. Jag var i förrgår inne på Guigals hemsida, men de hade ingen "harvest report" eller annan rapportering av läget. (Däremot kunde man glädjande nog notera att Guigal piskat aussies på egen hemmaplan med sina "billigare" Côte Rotier. 2004 Ch. d'Ampuis kom 1:a och 2003 Brune et Blonde kom 3:a i en "world's Greatest Shiraz' challenge".)