fredag 23 december 2011

2007 Domaine de la Janasse Les Garrigues"By the way
, the 2007 Cotes du Rhone Les Garrigues is absolutely out of this world at present, should anyone still have some"
skriver Robert Parker i senaste numret av Wine Advocate.

Ok Uncle Bob, vi tar dig på orden och korkar upp en flaska. Med tanke på tidigare upplevelser borde det här vinet också vara ett utmärkt glöggsubstitut precis som 2003 Pégau. Och man får faktiskt erkänna att det har hänt en del bra saker. Vinet har lugnat ned sig betydligt och känns inte alls lika spretigt och eldigt, även om det fortfarande handlar om grenache direkt från godisdisken med väldigt hög fruktmognad. Den stora doften rymmer massor av chokladdoppade körsbär, grenachekola, romrussin och likörpraliner, men också en del kött, kryddor, lavendel, örter och en knivsudd vanilj. Smaken känns betydligt mer balanserad än tidigare med klart mindre upplevelse av alkoholen även om det fortfarande handlar om raketbränsle med en ordentlig värmekyss i svansen. Och det går inte att komma ifrån att frukten rör sig farligt nära russingränsen, även om här också finns en del uppstagande struktur och syror som effektivt håller vinet från jolmighetsdiket.

Det här är på många sätt ett imponerande och rejält fullmatat vin, men personligen tycker jag fruktmognaden har gått för långt. Inte riktigt min stil, och det är svårt att hitta någon riktig drickglädje även om trenden känns positiv. Lite ytterligare lagring är nog bara av godo även om det sannolikt inte är en långliggare.

4 kommentarer:

CAFÉ ROTSUNDA sa...

Hej Franko,

Inga poäng längre?
Inte tog du väl åt dig av puckot häromdagen?

GOD JUL!

Michel

Frankofilen sa...

Nej, poängen har inte försvunnit, men det kändes inte som det viktigaste när jag rafsade ner den här posten igår. Vinet ligger väl som tidigare nånstans runt 91 på ren kraft, men det blir ju alltid problematiskt när man inte faller pladask för stilen.

God Jul själv!

Finare Vinare sa...

Ja, det där vinet har man ju en del av... sist gissade vi på att det behövdes flera år till, och det låter ju fortfarande så på din beskrivning. Nog finns det stoppning för hyggligt många år? Men vad ska hända med aromerna? Kommer lagringen att ta fram mer russintoner?

Utegrillad biff i sommar och sval servering kan vara en farbar väg för den otålige.

God Jul, hela familjen!

Frankofilen sa...

Ja, det är frågan vad som händer med aromatiken vid lagring. Jag vill inte ha mer av russin och korinter, men kan samtidigt förstå om man älskar den här stilen med sin ruskigt höga fruktmognad. Samtidigt har det faktiskt hänt rätt mycket bra saker bara på två år, och jag upplever inte alls alkoholen som lika spretig eller eldig som tidigare. En sval flaska lite från sidan till grillat i sommar kan nog överraska positivt. Tror vi gör nästa återbesök då.

God Jul!