torsdag 29 december 2011

2009 Spätburgunder "Sankt Paul" GGHösten har på många sätt tillhört Becker. Vi har i olika sammanhang redan jobbat oss igenom en låda av den oemotståndliga basversionen i årgång 2009, och det känns logiskt att avsluta 2011 med ett första smakprov av en av de tyngre kanonerna.

Det tycks finnas en fin röd tråd och en tydlig avsändare hos Beckers viner. Har man en gång fattat tycke för stilen känner man sig som hemma om man kliver upp eller ned i hierarkin. Man får vad man betalar för helt enkelt. Sankt Paul GG ger välbekanta vibbar från andra smakprov, bara att det här är djupare och mer komplext. Ganska mycket mer komplext också, rackarns vilken fin doft. Massor av rödlätta körsbär, jordgubbar, rönnbär och vinbär, men också en hel korg av blodapelsiner med lite lakritsströssel på toppen. Vidare skogsglänta och örter, och så både kött och maritima mineraler. Lite nya fat får också plats i bilden till skillnad från hos basversionen. Men glöm allt vad hårdrostat heter - här handlar det mest om lite extra kryddor, sandelträ och en knivsudd kaffe. Skyhög pinositet.

Smaken bjuder på generös frukt från det varma året i en härligt balanserad munkänsla med riktigt saftiga apelsinsyror. Vinet sitter ihop fint redan nu på ett ytterst drickvänligt sätt utan vassa kanter. I den silkiga, långa eftersmaken ryms såväl blodapelsin som en liten aniston. En urskön pinot noir, som vanligt med Becker. (94)

11 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Fasen vad gott det låter! Har du vågat dig på att även köpa deras tafelwein?

Henrik sa...

Aaaah, så trevligt. Baspinoten är ju fantastisk, kul att höra hur den här obesvärat klättrar vidare upp längs stegen. Jag är på väg till Sankt Paul, men ska smaka Steinwingert först. Efter den här posten kommer det inte att dröja länge.

Finare Vinare sa...

Mmm, så fort vi smakat en enda klunk av det här vinet rasslade bilden av ett 6-pack to go upp på näthinnan.
Frågan är nu bara om det var för lite...

Vi fick lov att köpa ett par flaskor 2009 Tafelwein på gården. 1 april släpps 360 fl Sankt Paul och 90 fl Tafelwein på bolaget.

Finare Vinare sa...

Båda finns ju också här, med €5 påslag på gårdspriset:

http://www.gute-weine.de/deutschland/pfalz.html?cat=99

Frankofilen sa...

Nope Niklas, inte köpt Tafelwein. Men med tanke på denna nollnia och hur din nollsjua betedde sig så borde man nog försöka göra det...

Niklas Jörgensen sa...

Misstänker att 2009 är helt i min smak när det gäller Becker. Precis som med instegsvinet så har jag ju varit mer förtjust i 2007 och 2009, än 2008, utan att för den delen förringa den läckra nollåttan.

Fast visst; runt tusingen för senaste modellen av jäst druvsaft är inte att leka med. Även om det är gudomligt gott.

Finare Vinare sa...

Niklas - vi drack 2007 Kammerberg veckan innan jul, och 2009 Sankt Paul är utan tvekan ett par hack bättre.
När vi hade 2007 och 2009 Sankt Paul bredvid varandra föredrog vi 2009 även om 2007 också var mycket bra. Utan att ha smakat på 2009 Tafelwein, känns det inte som någon vild gissning att den är ännu bättre än 07an.

Niklas Jörgensen sa...

FV; får rysningar av bara tanken...vill ha tafelwein 2009 nu!

Finare Vinare sa...

Please Mr. Lobenberg, look and see... of there's a Tafelwein in your bag for me...

Anonym sa...

Efter att läst detta bolgginlägg med kommentarer har jag beställde jag från GuteWeine och fick idag en härlig leverans. Det blev några flaskor 2009 Tafelwein, 2009 Sankt Paul, Spätburgunder B samt Spätburgunder. fina grejer som skall bli spännande att prova!

Frankofilen sa...

Bra jobbat! Återkom gärna och berätta vad du tyckte om vinerna...