måndag 19 december 2011

2009 Domaine Charvin Châteauneuf-du-PapeGillar man ärketraditionell Châteauneuf-du-Pape skall man inte missa Domaine Charvin. Vi kan inte låta bli att ta tempen på en nyss hemkommen nollnia. Skulle man ha svårartad ekallergi kan man vara lugn, här handlar det bara om cementtankar med fint genomslag av terroir. Det första som slår en är hur galet mycket garrigue här finns - rena myllret av örter och lavendel, men också andra sköna nyanser av grönt med enbär och stjälkar. Jag kommer faktiskt att tänka på örtkvasten man brukar hitta hos Mas de Boislauzon. Kanske är det det närliggande ursprunget i appellationens norra sektor som skiner igenom. Vi nystar vidare i den unga doften och hittar massor av nymosade hallon, jordgubbar och kirschiga körsbär, men också en liten äppelton. Allt avslutas med en eriksgata av traditionella inslag av tång, asiatiska kryddor, blodigt kött, mineraler och lakrits/anis. Underbart.

I munnen kliver vinet in med en fyllig kropp med en massa kirschig, uppenbart solmogen frukt, samtidigt som man nästan vill ta en paus när man svalt för att applådera balansen. Här finns inget tungt eller alkoholkletigt, utan all frukt och alla procenten för sig med en härlig sydfransk grace och elegans. Vinet lär sannolikt mogna ut till en burgundisk, silkig châteauneuf så småningom, men i nuläget finns ett skönt nafsande grepp av unga, finmaskiga tanniner. I den långa eftersmaken sköljer våg efter våg av anis, kirschiga körsbär och järniga mineraler (Boislauzon igen). Riktigt läckra grejer om man gillar traditionalister. (93-94+)

7 kommentarer:

Vinosapien sa...

och gissa vad som väntar om en sisådär 10 år;)

Anonym sa...

ja vinosapien,

Amarone:-)

Finare Vinare sa...

Absolut inte. Bourgogne! :))

Chris sa...

@Vinosapien: Tycker du att det är värt att vänta tio år på att dricka en Bourgogne från Chateauneuf?

Finare Vinare sa...

Chris - är det inte värt att vänta tio år på en bourgogne från Bourgogne? Visst är det lite av en förenkling att säga att Charvin är burgundisk, men gillar man den stilen så lär man inte bli besviken efter tillräcklig lagring. Nollettan var oj så snygg för några veckor sedan...

Vinosapien sa...

chris - visst blir ganska bourgognelika med c:a tio år på rygg...men med en liten sydfransk blinkning.

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=794

det jag menar egentligen är att man får så enormt mycket utväxling av vinet om man låter det ligga. men om man har ett gäng ska man naturligtvis dra korken för att få en förnimmelse av vad som väntar.

och det gäller inte bara charvin...donjon är en annan briljant hantverkare...och naturligtvis även bourgogne;)

Frankofilen sa...

Det här blir nog en skön burgundisk amarone med tiden ;-)

Jag älskar ju den här stilen, däremot får man nog säga att det finns både lite kirsch och mörka drag som skvallrar om att året var rätt varmt. Att sedan balansen är klockren ändå vittnar bara om vilket lysande hantverk det är. Resten av lådan försöker jag glömma bort...