tisdag 11 september 2007

2005 Nicolas Potel Morey-Saint-Denis Vieilles Vignes


Virtuell vinprovning - så underbart nördigt och roligt. En som vanligt underhållande diskussion i bloggosfären mynnade ut i att vi, Finare Vinare och Drucket ikväll dricker samma vin: en purung, nysläppt Morey-Saint-Denis från den unge négocianten Nicolas Potel, vars 2003 Les Petits Monts vi drack för någon månad sedan. För min del korkade jag upp flaskan redan på eftermiddagen för en första påtitt och ett beslut om luftningslängd. Huga, första sniffen är inget vidare: en tung bedövande reduktiv honungssliskigt drypande doft med söta syltiga toner och en hel del "funk". Ofräscht! Hmm, skall det verkligen dofta så här? Å andra sidan hittar jag inga uppenbara tecken på att vinet är korkskadat. Vinet åker i karaffen med tummarna hållna.

Till kycklingen flera timmar senare efter luftning och några hederliga kastrulleringar är färgen blåröd. Doften har markant ändrat karaktär till något som mera liknar vin i min smak. Frukten drar fortfarande åt det mörksöta hållet, men det första intryckets övermogna syltiga plommon som legat på marken en tid har ersatts av fräschare björnbär och körsbär. Det finns också bakkryddor, rökelse, coca cola, vanilj, mandelkakor, blomstervatten, en liten kvarvarande del odefinierbar "funk" samt lite gröna toner med inslag av tallbarr. I munnen är vinet medelfylligt bärigt, fräscht och syrligt med en ganska lång men lite gles, stjälkigt grön och rejält stram tanninrik eftersmak som får munnen att riktigt snörpa ihop sig. Det faktum att Potel i denna årgång vinifierade med stjälkarna kvar bidrar till eftersmaken, antar jag, för frukten känns klart mogen. Vinet fortsatte att utveckla sig till det bättre under hela kvällen. Strävheten skriker efter mera tid i källaren, men man får ändå en bra bild av vinet om man luftar ordentligt. Vinet är gott, vilket man knappt vågade hoppas på direkt efter uppkorkandet. Det blir spännande att se vad alla andra tycker.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Det tycks som att alla hittat unkna inslag: blomstervatten, akvarium, funk, avlopp, you name it... reduktion? Vi verkar överens om att vinet inte är drickbart idag utan mat. Men sen skiftar ju intrycken! Vi öppnade två flaskor, båda luftade en timme först. Fanns några skillnader var den ena aningen mer rökt och den andra något mer kartig. Men i stort sett hyfsat lika. Ett embryo idag, ett färdigt vin om fem år.

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Visst behövs mer tid, men det kommer ju alltid att vara en mörkfruktig robust lite bonnig Morey -fjärran från de sirliga rödfruktiga eleganta Bourgognerna iallafall vi oftast kommer över. Och det är ju verkligen vansinnigt ungt.Hur länge kan det här vinet ha varit i flaska egentligen? Att absolut kalla vinet defekt är svårt tycker jag -första sniffen var verkligen inte bra men till maten efter mycket luft och många skummande omhällningar tycker jag man fick en glimt av framtiden. Och den var ändå ganska god.

Magnus sa...

Jag tror vinet led extra mycket av att jämföras med flera andra viner på bordet (i ungefär samma prisklass). De andra hade så mycket mera fräschör att visa upp, och passade också bättre till våra ostar. Kanske kan detta vin bli en trevlig (men bonnig) bourgogne med tiden, men det finns ju så mycket annat att välja på. Det blir för vår del mycket svårt att motivera inköp av flera flaskor av denna MSD.

Finare Vinare sa...

Allen Meadows / Burghound: "A potent nose of reduction, spice and a hint of floral aromas leads to rich and nicely defined middle weight flavours that possess good vibrancy and despite the funk on the nose, there is real freshness to the punchy and persistent finish. I like the character and style as well as the overall quality standard here. (88-91)/2013+"

Vi skriver under på Allen Meadows omdöme. Vi gillar stilen - traditionell "vin de garde". Möjligheterna finns. Nu är det bara att ha tålamod!

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Underbar röra med korsvisa inlägg till höger och vänster på alla bloggarna =)
Vad kan jag säga -jag håller med.

Det här måste vi göra om!