torsdag 15 april 2010

2006 Produttori del Barbaresco Barbaresco


Undrar hur många portioner köttfärssås som lagas i svenska barnfamiljers hem en vanlig vardagkväll? Vi låter såsen få sträcka ut med ett par timmars puttrande för bästa konsistens, där fond och en rejäl skvätt vin får ge extra smak. I glasen häller vi det senaste danska gruppekøbet, den nya årgången från världens bästa kollektiv.

2006 Produttori del Barbaresco har rätt mycket grums i flaskan, men efter dekantering bjuder vinet på en skinande, helt transparent ljust röd färg med lite ännu ljusare tegelnyanser i kanterna. Stiligt! Det är inga problem att läsa tidningen genom glaset, och som vanligt blir jag nästan fnissig över hur ett så ljust vin kan rymma så mycket doft. Och vilken doft sedan, vinet är med på noterna redan från början även om intensiteten ökar efter hand. Underbar, smått mintig nebbioloparfym med handkräm och ursprungstypiska rosor och violer, men också mörkare, tuffare drag av lakrits, mineraler, rent av lite kött. Frukten känns underbart ren med generösa doser hallon, körsbär, jordgubbar, nypon, och så en massa kryddor, tobak, pinje och en knivsudd vanilj på det. God dayum, så fin!

Den här årgången tycks ovanligt fullmatad. Visst får man en sedvanligt slank, läskande munkänsla med fräscha syror, men samtidigt finns här en härlig kraft och närvaro. Den där rena frukten bjuder på rätt ordentlig stoppning med ett tätt och fint mittparti och en lång, läcker eftersmak fullproppad med lakrits, mineralkaraktär och körsbärskärnor. De fina, pulvriga tanninerna snörper till rätt bra utan mat men bjuder inte på allt för stort motstånd, och har man svårt för tanniner har man ingenting med korkskruven i en ung nebbiolo att göra. Smaken är fortfarande lite kartigt ungdomlig, och helhetsintrycket är förstås ungt, men med en generös, smått genomluftad känsla som gör att nästa flaska lever livsfarligt...

Tyvärr har jag inte erfarenhet av tjugo årgångar Produttori, men jämfört med den (obloggade) smågröna och glesa nollfemman vi druckit
några gånger så är det här flera pinnar upp. Och nollfyran var visserligen riktigt bra, men här finns mer tyngd och kraft utan att man tycks ha tullat på fräschhet eller aromatik. För 80 DKK blir det svårslaget som årets största fynd. Att kunna producera stora mängder normale av denna kvalitet är inget annat än imponerande. (91+).

6 kommentarer:

Vinosapien sa...

gissa vad vi drack igår...
håller med dig rakt upp och ned.

ett litet tillägg bara...aldrig druckit en nebba som har haft så mycket naturligt (biobio) över sig;) den lilla äppligheten (positivt i detta fallet) valde att titta fram i eftersmaken.

resterande flaskor kommer inte att bli långvariga...

Frankofilen sa...

Håller med, visst fanns lite bioäpplen. Och det är ju en terroirdödare av stora mått, men här höll det sig på mattan ;-)

Livsfarligt gott redan nu hur som helst.

Anonym sa...

Jag anar en tendens. Från gårdagens Origo-provning var slutsatsen att många, kanske inte alla, -06or från Bar&Bar lirade förvånansvärt bra redan nu på egen hand. Det vin som jag nästan fann mest slutet alla var Piras Dolcetto, medan hans vingårdbetecknade viner var väldigt omfamnande. Fast visst fanns där en jävla massa tanniner, så man kanske blev lite skadad i gomen tillslut?

/MW

Anonym sa...

Älskar detta vin! Köpte en låda på Philipson i höstas, och skattade det högt. Åkte ner efter några veckor och köpte tre lådor till, vilket förhoppningsvis innebär att jag kan följa dess utveckling under lång tid. Ser också att priset nu höjts till 129:- dkr från den tidigare fyndnivån vilket även det känns fullt rimligt med tanke på vad det levererar.

MMM sa...

Kan bara hålla med- detta är mitt bästa Philipsonköp hittills. Om vi nu bara kan hålla upp med att handla lär de sänka priset snart igen...

Egentligen otroligt vilka producenter de har med tanke på deras low-budget inrikning. Weinbach, Produttori, Ratti etc

Frankofilen sa...

MW - efter att ha fånlett åt fruktrena nollfyror ett tag ser jag fram mot att få prova lite nollsexor. Mer blöjbärande B'n'B åt folket! Lagring är för sissys ;-)

Anonym och MMM - amen! Skulle gärna haft fler flaskor än de fyra jag köpte, och som FV skrev: tänk om importören kunde få in Produttori i ordinare sortimentet. Håller med om att 129 DKK fortfarande känns som ett brakfynd.