lördag 29 oktober 2011

2004 Château Carbonnieux



Nja, det här var väl inte så kul? 2004 Carbonnieux har visserligen en ganska fin doft med tobak, jord, stallbacke och svinstia där den blyga frukten ligger i ett begynnande mognadskors mellan svarta vinbär, plommon och jordgubbar, men smaken är inget vidare. Kärv och asketisk med lite gröna, kartiga drag. Visserligen rätt bra syror, och ett avslut med massor av salmiak där tanninerna fortfarande pockar på lite lagring, men var katten är frukten? Här sitter jag och önskar mig modernare, slampigare drag med mer drag under galoscherna. Dålig flaska eller knepig fas, vem vet? Jag hade hoppats på mer efter tidigare smakprov. Någon annan som provat nyligen? (85-86)

7 kommentarer:

Laffen sa...

Testade en flaska i våras som gav ett gott intryck, men min bedömning då var att spara resterande flaskor i minst 5 år till...Jag tror det här vinet (som många andra 04:or) bara är i en sluten fas nu, och jag är rätt övertygad om att belöningen kommer med några ytterligare år på rygg! Bekräftar nog bara det typiska mönstret med den här typen av rätt gammeldags claret...fruktig och potent som ung, sluten och grå som 5-10-åring för att sedan blomma ut efter sisådär 15 år...

/Laffen

Frankofilen sa...

Jag hoppas du har rätt, Laffen. För det finns en hel del småfrän snudd på ansjovistonad ek som den där blyga frukten skall brotta ned på sikt. Å andra sidan är ju lagrinsduglighten rätt väldokumenterad hos slottet...

Anonym sa...

Nja !! Lagringsdugligheten kan diskuteras. Parker anser att vinet skall drickas inom 7 till 10 år. Han skriver dessutom att vinet är ingenting för den som vill lagra "Stay clear of it!!" Har själv provat 2004 (röda varianten) och tycker som Frankofilen, inte speciellt trevligt. Deras vita anser jag brukar vara bättre än rödvinet.För dom som har gott om deras röda får jag hoppas att Parker har fel./Höganäs

Laffen sa...

Höganäs, jag vet inte var du fått 7-10 år ifrån??

Robert Parker (90 p):
"This sleeper of the vintage is a dead-ringer for a grand cru red Burgundy given its flowery, raspberry, and cherry jam-like notes. Medium-bodied, delicate, and pure with abundant fruit, this provocative red turned in by proprietor Anthony Perrin ranks alongside this estate’s renowned whites. It can be drunk now or cellared for 15 or more years."

Neal Martin (90 p):
This Carbonnieux showed very well from barrel, although here it is rather closed and broody. The nose is light but fragrant with red cherry, cranberry and a touch of gravel. The palate is medium-bodied with good acidity, harmonious with more sous-bois/earthy character than I expected at this early stage, but still very elegant and refined, very traditional in style. Quietly impressive. Drink 2010-2018. Tasted November 2008.

Anonym sa...

Jag har hämtat info från hans senaste bok angående Brx: Consumers Guide, Fourth Edition. Läs och tyck!!. Han kan ju ha ändrat sig. Jag är inte någon köpare av hans IT-bedömningar(Neil Martin, hmmff)/Höganäs

Anonym sa...

Höganäs,

Parkers 7-10 år var ju en väldigt generell kommentar om Carbonnieux baserad på årgång 2001 och bakåt. För det första har kvaliteten på slottets röda vin helt klart förbättrats på 2000-talet, dessutom kan det ofta vara väsentliga skillnader i lagringspotential mellan olika årgångar (i boken du nämner så estimerar han ju drickfönstret för årgång 2000 till 2006-2018 och att årgång 2001 kan ligga 10-15 år). Jag är som Parker och Martin övertygad om att 2004:an kommer åldras fint - den som lever får se.

/Laffen

Anonym sa...

Håller med dig! Den som lever får se!! Drack själv med stor njutning La Tour 1992 på en provning för en månad sedan (jag och du vet ,taskigt år etc, men vinet var riktigt bra)/Höganäs