söndag 16 oktober 2011

2010 Domaine Alain Chabanon Campredon



Vi slänger ihop en söndagmiddag på helstekt fläskfilé med rosmarinsås, och så ugnsbakade rotfrukter med örter och olivolja. Köttet och örterna tycks ropa efter ett sydfranskt tjut med massor av garrigue. Enter nya årgången av Alain Chabanons Campredon...

Vinet är verkligen purungt och har lite jästiga nyjästa drag direkt efter uppkorkandet. Doftens rikliga drag av garrigue speglar maten perfekt. De sextio procenten syrah sjunger högst och klarast i nuläget med massor av svarta oliver och mörka körsbär, men efter en stund tittar rödare drag av hallon och rent av lite jordgubbar fram. Mmm, vi fortsätter att nosa och kan bocka av både kött, kryddor och lite rökelse tillsammans med en massa florala övertoner. Vinet samlar ihop sig på ett strålande sätt och får ett härligt fokus efter någon knapp timme.

Smaken bjuder på ett fint tryck i den unga frukten samtidigt som de friska syrorna och avsaknandet av alkoholvärme ger ett svalt och välbalanserat intryck. De finmaskiga, mogna tanninerna har ett skönt grepp samtidigt som de inte utgör något större drickhinder ens i denna unga fas. Avslutningen är torr och kryddig med massor av svarta oliver och örter.

Campredon är en stående favorit här hemma, och den nya årgången lär inte göra någon besviken. Det här är helt enkelt ett svingott sydfranskt bonnatjut. Blir nog än bättre över något år men sitter som en smäck redan idag. (91+)

PS. Fördelen med att ha en öppen vindagbok på nätet är att man enkelt kan gå tillbaka och se vad man tyckte. Nackdelen är att man inser vilken fantasilös jäkel man är. Nollåttan dracks till i stort sett samma mat som idag. Nåja, ett skönt fläskfilévin är det... och nollsjuan mådde visst inte heller dåligt tillsammans med örtiga rotsaker i ugn ;-)

PPS. Fler som hunnit smaka. Fast jag får betydligt mer sydliga vibbar än Côte-Rôtie, mer som en Vacqueyras med hög syrahhalt. Men vi kan nog hur som helst enas om att vinet är ett bra exempel på vad Languedoc förmår nuförtiden...

10 kommentarer:

Per and Britt, BKWine sa...

Och det finns sa mycket mer spannande att upptacka! Conte de Floris, Turner Pageot, Fontedicto, Oustal Blanc, Sainte Croix mm mm........

Anonym sa...

Linas matkasse?

Frankofilen sa...

Per och Britt - Av de där producenterna har jag bara provat Sainte Croix. Just de smakproven präglades dock av alldeles för mycket ek för min smak, men Languedoc kryllar verkligen av intressanta grejer. Vilket ni inte minst visade i er bok...

Anonym - jomenvisst är det så. Åt du samma? ;-)

Per and Britt, BKWine sa...

For mycket ek? Trodde inte han anvande sarskilt mycket ek alls. (http://www.saintecroixvins.com/winemaking.htm) Markligt. Finns det ngt vin darifran i Sverige?

(Har du sett: http://www.bkwine.com/sv/video/jon-bowen-pa-domaine-sainte-croix/)

Och hela tiden upptacker man nya stralande vinproducenter darifran.

-P

Frankofilen sa...

Använder de inte både små och stora, gamla och nya fat? Hur som helst var det så jag upplevde vinerna. Vinik hade flera olika cuvéer åtminstone tidigare, vet inte om de kanske är på väg ut från sortimentet. Jag har inte köpt några flaskor efter de där första smakproven. Kanske lite orättvist, men som sagt finns det ju massor att upptäcka och man måste ofrånkomligen prioritera...

Anonym sa...

Torkade kikärtor! Be aware! :)

P.

Sarah sa...

Intressant vin som jag ännu inte hunnit prova men ska göra på studs.

Frankofilen sa...

Återkom gärna och berätta vad du tyckte om du testar, Sarah.

Anonym sa...

Drog en 07a i helgen. Mmm smutt!

P.

Finare Vinare sa...

Vi drack också en nollsjua i förra veckan. Störtskön :)

http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=639856