torsdag 11 oktober 2007

2003 Schloss Gobelsburg Riesling Alte Reben


Schloss Gobelsburg tillhör helt klart eliten bland österrikiska vinproducenter, sedan man gått från klarhet till klarhet under Michael Moosbrugger som tog över för drygt tio år sedan. Det är på sin plats att sända en tanksamhetens tanke till Willi Bründlmayer som bistått med pengar och kunnande. Slottet har annars långa traditioner; munkar som skötte slottet tidigare har producerat vin från Heiligenstein sedan 1171, även om det här vinet har växt på grannkullen Gaisberg. 2003 var däremot en allt annan en traditionell årgång, med värmebölja precis som i stora delar av övriga Europa.

Vinet är halmgult med en dragning åt guld. Det finns en hel del vinkristaller under korken. Doften är tung och sötfruktig med inslag av marmelad på tropiska frukter, ananas, honung och citron kryddat med lite grönare aromatiska inslag som drar åt kryddhyllan eller blomlådan. I munnen är vinet rent av fylligt med trubbiga lite slibbiga syror, med en ytterst minimal spritskänsla på tungspetsen. Vinet känns ganska tungfotat innan allt mynnar ut i en lång, rejält mineralrik eftersmak som även innehåller lite sälta och bitterhet. Allt känns en bit too much. Absolut drickbart till krabban, även om den bisque på rökta räkor med en skvätt grädde som vi åt förra gången passade bättre som jag minns det. Lite tröttsamt att dricka, första glaset var bäst. För våra nollfemmor har jag betydligt högre förväntningar.

Inga kommentarer: