fredag 26 oktober 2007

2004 Château Carbonnieux


Ännu en nollfyra från Bordeaux och den första från det "officiella" primörsläppet. 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot och 10% Cabernet Franc. Vinet har luftats dryga timmen. I doften återfinns cassis, en hel del Gravesk jordighet, mint, lite blommighet och ektoner med kaffe och vanilj. Mitt i allting finns också tydliga skitigare toner med lite salta inslag av matjessill/ansjovisspad. Smaken är ganska primärt fruktig med mera svarta vinbär men även lite örter. Vinet är slankt med frisk syra och en ganska sträv ung eftersmak. I det sista glaset hade det tillkommit en hel del stall och ladugård. Gott och lite bonnigt även om det ter sig som ett under av modern fruktighet sida vid sida med Tour de By. Här behövs gärna ytterligare något år för avrundning även om det går att dricka nu. Jag är glad att vi köpte fler flaskor.

3 kommentarer:

anders wennerstrand sa...

Kul! Fast nu är jag definitivt den siste vinintresserade i världen att dricka nysläppta nolllfyror... Låter som att den var värd 200 spänn?

Frankofilen sa...

Jag tycker vinet absolut är värt 200 kr, men hade nog med facit i hand avstått om prislappen hade varit 300. Inget superfynd men absolut prisvärt alltså, åtminstone för min plånbok.

finare & vinare sa...

Håller med, 200 är ett hyggligt pris för en anständig bordeaux som den här. Vinet är ju inte det minsta anonymt, utan trevligt, rejält och inbjudande. Elegans får man leta efter någon annanstans. Bra drickbarhet på pessacvinerna, man blir sugen på att testa en 2004 Smith-Haut-Lafitte snart. Lite korkskruvsångest kan dock anas, men den är ju till för att övervinnas!

mvh,
Finare & Vinare