fredag 12 oktober 2007

2004 Alain Jaume Lirac Clos de Sixte


Kvällens andra rödvin blir ännu en flaska av Alain Jaumes Lirac som gjorts tillgänglig i Sverige via Christer Lingströms "Wanted"-serie. Färgen är blåröd. Doften är ganska stor med inslag av körsbär, björnbär, örter, någon gräddkola, lakrits och lite rök. I munnen är vinet runt och klart alkoholstarkare än Tour de By med rikligt med körsbärsfrukt som drar en gnutta åt russinhållet. Eftersmaken är ganska lång och säkert delvis alkoholburen, även om man inte förnimmer någon direkt hetta utan snarare lite bitterhet. Vinet är gott men ganska enkelt och i ärlighetens namn kanske några tjugor för dyrt. Vi kan inte låta bli att jämföra med Tour de By, och det blir jämnt skägg där båda vinerna har sina förespråkare bland gästerna. K har åtminstone sin åsikt klar: "Ge mig Bordeaux!".

4 kommentarer:

finare & vinare sa...

Håller det fortfarande 15 procent ? Vi tyckte att det blev lite too much sist vi testade...

mvh,
Finare & Vinare

Frankofilen sa...

Flaskan ligger redan i glasåtervinningen, men tror det angavs något på 14%. Vad nu det betyder - det som står på etiketten har ju ibland mer att göra med skatteregler än verklighetsförankring. Jag har dessutom smakat viner på knappt 13% med alkoholhetta medans många sydrhônare kan vara perfekt balanserade. Men i just det här fallet var vinet klart åt det "heta" hållet.

Henrik sa...

F&V: På lördagen är det helt comme-il-faute att inte orka klicka på länkar. SB:s hemsida anger 14,5 procent för Liracen.
Har fortfarande inte kommit åt att prova vare sig Tour de By eller denna Lirac. Efter att ha läst era poster säger jag, lätt poetiskt, som K: Ge mig Bordeaux.

anders wennerstrand sa...

Har de köpt ett restlager av etiketter hos Bonny Doon?