söndag 30 december 2007

2002 Jean Boillot Puligny-Montrachet 1er Cru Clos de la Mouchère


Kvällens andra vin, efter paus för vällingblandande, läggning, upptorkande av kräk, byte av sängkläder, ny läggning och en sväng till tvättstugan - vem har sagt att man skall få avnjuta en för tidig nyårsbuffé i lugn och ro ens i sitt eget hem - blir den här flaskan. Samma druvsort som i Bonville, från samma år och inte heller så förbaskat långt avstånd mellan vingårdarna men vilken skillnad! Här möts man av ett fetare och rundare uttryck av chardonnay. Även det här vinet vinner betydligt på att luftas. I doften hittar vi betydligt boknare äpplen parat med citron, rök, blommighet, mineraler och en rejäl fatpräglan med vanilj, smör och även vissa drag av popcorn som andra kloka människor redan har noterat. Munkänslan är ganska fet och smörig fast på något sätt även elegant med lite småstram men spänstig frukt, fina matchande syror, och en liten bitterhet i den mycket långa mineralpräglade eftersmaken. Oj så gott, även om K har vissa reservationer och egentligen vill ha krispigare viner. Själv tyckte jag det satt som en smäck till den gratinerade hummern med hemmagjord aïoli, men även här tror jag på en ljus framtid med ytterligare lagring.

4 kommentarer:

CresceNet sa...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Frankofilen sa...

Hmmm, mitt första spam?

Anonym sa...

Hmmm ... mycket intressant, har en 2004 av samma vin som jag inhandlade i Paris i höstas. Antar att jag ska ligga på den i fyra, fem år i alla fall, då.

Frankofilen sa...

Genomsnittet på cellartracker rekommenderar konsumtion 2009-2015 för nollfyran. Jag har ingen annan erfarenhet av det här vinet än den här flaskan vi drack men även om nollfyran säkert är god redan nu så är nog några års lagring utmärkt.