lördag 1 december 2007

2001 Château Gazin


Underbart! En ledig helg, alla förkylningar under någorlunda kontroll och november har äntligen tagit slut. Vi adventspyntar till tonerna av Frank Sinatras julskiva på Capitol från 1957 (vilken nog ärligt talat är den enda julskiva man behöver, möjligen tillsammans med Phil Spectors klassiska "A Christmas Gift For You"). Till maten en ung Bordeaux, puts väck med all korkskruvsångest! Château Gazin har onekligen ett fint läge på gräddhyllan i Pomerol med slott som Pétrus och L'Evangile som omedelbara grannar på var sida. Visst undrar man hur mycket jordmånen egentligen kan skilja sig mellan dessa slott? Lite som den smala tidigare 1er Cru-klassade La Grande Rue mellan La Romanée Conti och La Tâche i Vosne-Romanée. Faktum är att Gazin sålde några hektar till just Pétrus i slutet av sextiotalet som nu används i det vinet (inte de bästa hektaren skojar Gazins ägare Nicolas de Bailliencourt). Hur som helst har man från slottets sida envist hävdat att man lyckades bättre med 2001 än 2000, och vi har sett fram mot att smaka.

Färgen är riktigt mörkt blåröd. Det fins en hel del sediment. Doften bjuder på mogna svarta vinbär, körsbär och mineraler parat med snygg fatprägling med kaffe, choklad och vanilj samt rejäla doser jordiga järnbalkar. Munkänslan är urläcker i sin medelfylliga uppenbarelse med massor av mogen frukt, fräscha syror och ganska rikliga men på något sätt mjuka tanniner innan allt mynnar ut i en läcker småsträv eftersmak med utmärkt längd. Som vanligt när det gäller bättre Bordeaux tycker jag inte det är alldeles busenkelt att skilja högra stranden från den vänstra - den svartvinbärsjordiga järnkänslan tar överhanden och det smakar mest god Bordeaux. Knakelibrakgott men ungt, fucking merlot när den är som bäst. Resterande flaskor kan riskfritt ligga flera år till.

Efter maten blev det några skedar av säsongens kanske häftigaste ostupplevelse: opastöriserad Mont d'Or. VM-guld i krämighet?

4 kommentarer:

Anonym sa...

la grand rue är grand cru monopole. eller?!

Frankofilen sa...

Hmmm, du har helt rätt att Grande Rue numera är Grand Cru (sedan 1992 om jag förstår rätt). Får skylla på att min karta är gammal. Domaine Lamarche har väl fortfarande monopole antar jag?

Tavastgatan sa...

Träffade också Nicolas när vi i september besökte Chateau Gazin och det lät på honom som att han tycket att de gjorde ett minst lika bra vin som några av sina grannar (La Conseillante, Le Gay nämndes explicit) utan att kunna ta ut deras priser. Vi provade bland annat 04an och Nicolas tipsade sedan att flaskorna såldes för 24 € på LeClerc i Libourne. På vägen till Bordeaux svängde vi förbi varuhuset och kom till himmelriket – vilka priser på 2004! D’Aiguilhe 16€, Du Tertre 20€, Pontet-Canet 32€ osv.

Har några flaskor av Gazin 2001 i källaren och att döma av din post blir de trevliga bekantskaper. Drack faktisk ett par glas av vinet på restaurang, men minns inte mer än att det var torrt och gott med mycket mörk frukt. Det blir inte riktigt samma sak som när man sitter hemma i lugn och ro, med rätt sorts glas och utan alla distraherande inslag. Om du skulle poängbedöma vinet, vad skulle det då få?

Frankofilen sa...

Vilken härlig resa det låter som! Visst kan man bli knäsvag av utbudet och priserna på somliga supermarchés...
Vad gäller poäng skulle jag nog dra till med ungefär 92 i nuläget. På sikt med mognad blir det säkert några till. Även om Decanter tycker det är drickfärdigt redan 2008 skall jag försöka vänta med nästa flaska åtminstone några år.