söndag 10 maj 2009

2001 Brunel Les Cailloux


Breaking up is so very hard to do... men desto skönare när man skiljs som vänner. Ikväll säger vi adjö till sista flaskan av det här vinet, och vilken flaska! Redan den vackra, brunröda transparenta tegelkantade färgen får får förväntningarna att stiga. Vi plockar fram bourgognekuporna och möts av en makalös väldoft. Skulle jag någonsin behöva påminna mig om varför jag älskar vinerna från Châteauneuf-du-Pape är det här en bra referens. Här finner man en komplex, sammansatt parfym i finaste burgundiska skrud. Rödfrukt blandas med både violer och lavendel, och så lite mognadstoner av tomatpuré och fikon. Jag älskar doften av garrigue, och här kan man bli sittande med näsan hela kvällen, men örtigheten breddar sig mot både ceder och sandelträ, och så ett oemotståndligt inslag av skogsglänta. Lägg så till en rent löjligt komplex exotisk kryddighet, rökelse, ett stråk av mineralitet och lite köttig funkighet så landar vi i en av årets hittills mest lustfyllda dofter.

Smaken är saftig med finfina syror i en medelfyllig kropp. Frukten har lite torkade inslag som drar åt russin, men känns fortfarande ganska spänstig. Tanninerna har mjuknat, men ger ändå lite ryggrad i den långa, mineraliska eftersmaken. Avslutning är varm, men inte alkoholhet. Kanske inte riktigt samma explosion som i doften, men bra jäkla gott.

Det finns bättre châteauneufer, men den här stilen är så rätt upp i min gränd att det är löjligt. Vissa av de danskköpta flaskorna har känts lite brådmogna jämfört med dem från andra källor, men ikväll får vi en fantastisk avskedskyss. Ljuvlig njutning för långt under tvåhundralappen. När skall någon importör se till att vi kan köpa Brunels viner i Sverige? Nudge, nudge Gabriel...

PS. Fler som sett ljuset.

PPS. Även gamla soulkatter sparkar stjärt på det mesta nutiden har att erbjuda. The Iceman levererar fortfarande...

7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ett ömt farväl... ja, attans vad fina de var - 03 och 05 inte att förglömma. Som sagt, en Bristly-lansering av 2007 Brunel Les Cailloux skulle sitta otäckt bra...

Här hemma sippar vi budget-bordeaux 2005 med brie och hoppas gno ihop till en samlingspost. Vill du hjälpa till att höja tempot någon kväll?

Frankofilen sa...

Sover påven på rygg? Ni har mail...

Gabriel sa...

Ja visst, jag kan ta hand om agenturen för hela regionen, inga problem ;-)

Skämt åsido, Les Cailloux får inte tillräckligt höga Parkerpoäng för att jag ska ta hem dem. Skojja ba' :-)

Ulrik sa...

Jag blir sugen bara av att se bilden med den läckra tegelkanten.

Snygg bild!

Red Scream sa...

Sedan finns det ju alltid

At first I was afraid I was petrified
there is nothing we can do
we just have to face it
this time we're through
breaking up is never easy I know
but I have to go
knowing me, knowing you
it's the best I can do

...på samma tema ;-)

Dansk i 08 sa...

http://www.youtube.com/watch?v=4t-bpP2sL_U

No comments needed

Frankofilen sa...

Sköön...en svettig Luther är ju aldrig fel ;-)