lördag 16 maj 2009

2006 Palliser Estate Pinot Noir


För egen del kändes nyheterna i beställningssortimentet mycket intressantare än de tillfälliga nyheterna nu i maj. Kanske är det så det kommer att vara i framtiden när monopolet skär ner på lanseringarna i vinkällarbutikerna? Gärna för mig, jag slipper gärna köerna. Fast kvällens pinot har förstås sedan länge varit lätt att köpa via privatimport, även om jag själv inte fått tummen ur förrän nu.

2006 Palliser PN är stiligt granatröd och har en riktigt inbjudande och öppen doft. Körsbär och jordgubbar trängs om utrymmet, tillsammans med rabarber och lite blodapelsin. Det här doftar verkligen pinot noir, med både krydda, örter och sous-bois - till och med lite våt lera. Grillat kött ger extra pluspoäng, och som om det inte vore nog med den inbjudande, öppna frukten finns även lite fjäskig fatvanilj och kaffeskyar. Vem kan undgå att tycka om det här?

Smaken fortsätter i samma spår. Tillgänglig, charmig och full frontal nudity. Här lämnas inget åt fantasin, attacken är bred och så förförisk att man gärna bortser från att eftersmaken smalnar av till en rännil. Uthålligheten är kanske inte den bästa, men jäklar vilken början! Fin sötfrukt, lite jordighet och rostade fattoner, och så de där apelsinerna från doften. Syrorna finns på plats, men hade gärna fått vara ännu lite högre.

I min bok är det här en bra bit från de 94 poäng Neal Martin limmade på, men ändå riktigt gott. Charmigt, tillgängligt och perfekt att dricka nu. Och en bra påminelse om att man nog borde dricka mer pinot från Nya Zealand. Servera inte för varmt bara.

PS. Fler som smakat.

6 kommentarer:

Ulrik sa...

Låter onekligen gott. Fick du tag i någon Clos Henri i släppet? Den fick mig intresserad av NZ Pinot. Man får inte så mycket PN för 200:- ifrån Frankrike, tyvärr.

Bristly fortsätter segertåget?

Finare Vinare sa...

Mums! Vi har också beställt den här, nu rinner snålvattnet till än en gång. Med ankconfit på Wennerstrands vis...

Birk sa...

Hej Frankofilen, visst är det svårt att inte tycka om, charmigt från första stund: http://birkomvin.blogspot.com/2009/04/palliser-estate-pinot-noir-chateau.html

Men det här är sju gånger bättre men dubbelt så dyrt, typ :) http://birkomvin.blogspot.com/2009/03/rippon-pinot-noir-2006-varldsklass.html

//Birk

Anonym sa...

(A): Sitter med detta i glaset just nu (dricker på egen hand utan mat). Visst är det gott, men jag kan inte säga att jag är helt hänförd. "Prisvärd" (detta skällsord), jag förmodligen.

Frankofilen sa...

Ulrik - Clos Quoi? Jag brukar aldrig titta åt kiwi-pinot, men inser att det är dags att tänka om. Suck, först USA och nu NZ inom loppet av ett halvår. Arma plånbok... Tur att ordningen snart är återställd. Sommarens frankrikedos är bokad - Bordeaux...

FV - ankconfit, ost eller bara balkongen, det mesta lär funka. Ni kommer snart att sjunga sötfruktens lov ;-)

Birk - Rippon låter underbart. Dubbelt så dyrt håller oss ju fortfarande rejält under fyrahundralappen, eller åtminstone åttahundralappen beroende på vilken importör som får kontraktet ... Vi kanske skulle ha en pinotprovning om du är beredd att offra en flaska? ;-)

Anonym sa...

Hm, vad ska man säga - jag håller med...

Snart kommer någon på HQ att se besparingspotentialen, slå ihop verksamheterna och rationalisera bort minst 50 procent av personalen ;-)