onsdag 9 november 2011

2009 Calera Pinot NoirFler novembernyheter!
Förra årgången av Caleras instegspinot smakade utmärkt redan i vintras, men samlade sedan ihop sig ytterligare och imponerade rejält i ett blint sammanhang i Falsterbo i somras. Jag tror alla runt bordet föll för charmtrollet. Nu har nollniorna landat i en generös lansering om hela 4200 flaskor. Det finns massor av flaskor kvar, alltså perfekt läge för att testa en i lugn och ro innan man bestämmer sig.

I glasen får vi ett vin med stilig, helt transparent ljus granatröd färg med klara kanter. Nytt för den här årgången är att all frukt avstjälkats, och mycket riktigt finns här inte heller lika många gröna toner, bara lite friska örter i bakgrunden. Annars rör det sig om samma seriösa hantverk som tidigare med handskörd och jäsning med naturjäst i små öppna fat följd av uppfostran i till nittio procent gammal ek. Frukten har en skinande ren pastillkvalitet med drag av körsbär, hallon, vinbär och blodapelsin. Det finns fortfarande lite malolaktiska drag av smörkola kvar, men inte så uttalade fattoner förutom lite sandelträ och lakrits. Däremot dyker en del svårfångade men ack så läckra småsnuskiga toner upp efter hand; inget fel på pinositeten här inte. Lite jord och ingefära skall också med innan vi kan sammanfatta helheten som en riktigt härlig och smått förförisk doft, fortfarande ung men vansinnigt fin att sniffa på.

Smaken är välbalanserad med bra lyft i slutet där vinet skjuter ifrån på ett fint sätt i den lakrits- och körsbärstonade eftersmaken. Sötfrukt under ansvar skulle man kunna kalla det, för nog märks den kaliforniska solen men här finns ingen klumpig hetta, bara en behaglig värme. De polerade tanninerna ger ett skönt grepp och de fina apelsinsyrorna matchar generositeten hos frukten perfekt.

Det här övertygar på ett riktigt fint sätt ikväll, och känns faktiskt ännu bättre än nollåttan med större koncentration och djup, utan att för den delen upplevas som varmare eller klumpigare. "May very well be the single finest value in American Pinot Noir" skriver Galloni, och det är bara att hålla med. Vinet lär dessutom bli helt livsfarligt när den där smörkolan sjunkit in en smula och komplexiteten ökat ytterligare... (90+)

10 kommentarer:

Rara droppar sa...

Bara att köpa låter det som. Nu låter det definitivt som ett vin som borde funka med mina smakpreferenser.

Frankofilen sa...

Hmm, jag vet inte ändå. Det är inte såå stor skillnad från nollåttan som väl inte landade så där jättebra hos dig? Men man får mindre grönhet, och lite djupare mer oomph-ig frukt. Bourgogne it definitely ain't, mer Nya Zeeland i sådant fall. Å andra sidan är ju inte insatsen så hög om man vill testa en flaska... Vore kul att höra vad du tycker.

Skäggiga damen sa...

Suveränt att du rapporterar om viner från senaste släppet. Fortsätt med det! :-)

Själv inhandlade jag ett par Calera, ett par Moncayo, ett par Grand-Puy Ducasse samt ett par Poujeaux (2008) och även en 2007 Aalto från vårsläppet.

Onekligen fanns det mycket att välja på och helt sluthandlat är det väl inte. Har du någon känsla för vilken must have som jag inte bör missa? Crozes Hermitage Alain Graisson hann jag inte med...

Frankofilen sa...

Jag köpte bara Calera, Roagna och så Pousse d'Ors Corton i släppet, så fler rapporter lär dröja mååånga år ;-)

Ahl sa...

Precis den vinrecension jag väntat på!

Köpte en flaska på releasedagen, men har ännu inte testat. Har heller ingen erfarenhet av kalifornisk pinot - hur skiljer den sig stilmässigt från den tyska och bourgogne? Calera förstår jag ska vara åt det fruktigare hållet?

Frankofilen sa...

Det går förstås inte att komma ifrån att här finns en hel del kaliforniskt solsken, och en alkohol på 14,3%. En del tyskar har visserligen lite värme i svansen, men generellt sett så är det här här varmare än en Bourgogne, med en annan munkänsla. Men stirra inte så mycket på det - prova en flaska förutsättningslöst och se vad du tycker vet ja.

Anonym sa...

du har inte smakat på Caleras ryan?

/Jo

Frankofilen sa...

Nope, men den finns ju kvar. Har du?

Anonym sa...

nope, just inhandlat den billigare för smakprov!
/J

Anonym sa...

Du som gillar Grenache, vågat dig på någon Veraton?

Har tyckt att tidigare årgångar varit lite klumpiga (2006,2007)
Testade dock ikväll 2009, riktigt bra, inte alls lika tung som jag kom ihåg den. lite russintoner i doften men inte alls lika mycket som de flesta 07 i Chateau neuf..

Ska köpa på mig fler, och jag som inte riktigt föll för de tidigare.. Tror denna årgång fick 95 från Parker?

Bra syra också

/Jo